Κυβερνητική παρέμβαση: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες» - Τι καταγγέλλει το «κίνημα της πετσέτας»

Κυβερνητική παρέμβαση υπήρξε για την ασύδοτη χρήση ξαπλωστρών στις παραλίες, έπειτα από τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει το «Κίνημα της Πετσέτας».

Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες έδωσε την Τετάρτη (2/8) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Πάρο, με το «Κίνημα της Πετσέτας» που έχει ξεκινήσει ως αντίδραση στην πλήρη κατάληψη των παραλιών του νησιού από τις ξαπλώστρες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21-24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Χατζηδάκης: Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε επί του θέματος: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι.

Έδωσα εντολή στη νέα στη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Νάγια Κόλλια έτσι, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την κατάληψη παραλιών με ξαπλώστρες σε Πάρο και Σέριφο

Υπενθυμίζεται ότι παραγγελία για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Σερίφου, Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, για τη συνέχιση της λειτουργίας επιχείρησης στην παραλία Γάνεμα, παρότι έχει σφραγιστεί, απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, Ολυμπία Λαμπροπούλου.

Πριν από πέντε ημέρες ο Δήμος Σερίφου είχε καταγγείλει δημόσια ότι «επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα».

Παράλληλα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, μετά και τις καταγγελίες για κατάληψη τμημάτων αιγιαλού στην Πάρο και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα υπενθυμίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 10/2023 του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, σχετικά με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες.

Αναλυτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη:

«Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ’ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων. Ως προς τις καταγγελίες εξάλλου που αναφέρονται σε κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες, σας υπενθυμίζουμε τη με αριθμό 10/4-5-2023 εγκύκλιό μας και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της.».

Σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της Πάρου

Στην Πάρο οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα που ονομάζεται «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες (Save Paros Beaches)». Οι κάτοικοι που ξεκίνησαν αρχικά να συντονίζονται μέσω της σελίδας τους στο Facebook, ζητούν την αυστηρή εφαρμογή του νόμου και την επιβολή κυρώσεων σε όσους αυθαιρετούν.

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε ένα από τα μέλη της με δηλώσεις στην ΕΡΤ.

Στήριξη του πολιτικού κόσμου στο «Κίνημα της Πετσέτας»

Το «Κίνημα της Πετσέτας» έσπευσε να στηρίξει με ανάρτησή του στα social media ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος «μια νίκη καταγράφηκε στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί της Πάρου. Τα μέλη της Κίνησης συγκέντρωσαν από τη Διαύγεια στοιχεία για τα τις συμβάσεις και της παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση και διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τ.μ.

Οι κάτοικοι, με την Κίνηση Πολιτών προχώρησαν στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα».

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος μοιράστηκε μια φωτογραφία από την διαμαρτυρία σε παραλία της Πάρου, την οποία συνόδευσε με ένα σχόλιο. «Αυτή η κατάσταση που πάει να “καθιερωθεί” και στην Πάρο… πάνε να την Μυκονιάσουν. Ξαπλώστρες, κρεββάτια, ντιβάνια και ούτε σπιθαμή για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Δεν γνωρίζω αν έχει δώσει άδεια ο Δήμος Πάρου. Ξέρω ότι ο κόσμος λέει “πάμε στην Πάρο, όχι στην Πάρω”. Είμαι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση των παραλιών και για τους μη ξαπλώνοντες», έγραψε.

Και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, στήριξε το «Κίνημα της Πετσέτα» μέσω ανάρτησης στο Twitter, η οποία αναφέρει: «Πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα από τη συγκέντρωση για τις πυρκαγιές στη Ρόδο & το κίνημα “απελευθέρωσης” των παραλιών από αυθαιρεσίες και παράνομες καταλήψεις στην Πάρο. Η κοινωνία των πολιτών αντιδρά και διεκδικεί αποτελεσματικό κράτος, προστασία περιβάλ. & τήρηση της νομιμότητας».

Και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατοίκων και επισκεπτών νησιών και άλλων περιοχών της χώρας, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Η σημερινή άθλια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης αιγιαλού και παραλιών, δηλαδή της ανάγκης του λαού και της νεολαίας για αναψυχή, ακόμα και για ένα μπάνιο στη θάλασσα. Αυτή την εμπορευματοποίηση έχουν προωθήσει βήμα το βήμα και διαχρονικά, με νόμους και αποφάσεις τους, κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι, στο όνομα της περιβόητης “ανάπτυξης” και των “επενδύσεων”», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επομένως, «είναι προκλητικά τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των παραπάνω, πολύ περισσότερο που, με αφορμή εξοργιστικές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, περιορίζουν το πρόβλημα μόνο στη μη τήρηση της νομιμότητας, όταν αυτή ακριβώς η “νομιμότητα” που έχουν διαμορφώσει, είναι που “στρώνει το έδαφος” και για τις αυθαιρεσίες» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ απαιτεί «εδώ και τώρα»:

  • Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις (πρόστιμα, αφαιρέσεις αδειών, διαδικασία απόσυρσης ομπρελοκαθισμάτων κτλ) στους καταπατητές επιχειρηματίες.
  • Καθαριότητα και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού – ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια – και υπηρεσιών στις παραλίες με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.
  • Να εγκατασταθούν κατάλληλες υποδομές και μέσα για την πρόσβαση των ΑμεΑ.