Πιερρακάκης: Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα ΑΕΙ

«Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος», τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικών συμφωνιών στη βάση του άρθρου 28 του Συντάγματος για την λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ξένων χωρών μέσω παραρτημάτων τους, τα οποία θα απολαμβάνουν ισονομία με τα αντίστοιχα ελληνικά στη βάση όμως, αυστηρών κριτηρίων.

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το Σύνταγμα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από ό,τι έχουν η Ισπανία των 47 εκατομμυρίων κατοίκων και η Αγγλία.

Κατά τ’άλλα,ο υπουργός Παιδείας, επεσήμανε ότι η Παιδεία είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας, λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία είναι αυτή που θέλει να πατήσουμε το γκάζι και όχι το φρένο και αυτό θα κάνουμε». Αφού αναφέρθηκε στο κεκτημένο της συναίνεσης του νόμου Διαμαντοπούλου, παρατηρήσει ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, η χώρα έχει ωριμάσει και αυτό σημαίνει ότι εκείνη που θέλουν να προκαλούν συγκρούσεις θα έχουν και πολιτικό κόστος.

Ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε την κατάθεση νέου νόμου πλαίσιου για την ειδική αγωγή, την έναρξη διαλόγου για το εθνικό απολυτήριο, ενώ μίλησε για 4.000 έως 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών το χρόνο, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα υπάρξουν αυξήσεις και στις αποδοχές των εκπαιδευτικών.