O «χάρτης» της Βουλής μετά τις «καραμπόλες» - Με 47 έδρες μένει ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μία το ΚΚΕ

Εκτεταμένες καραμπόλες που επηρεάζουν την κατανομή των βουλευτικών εδρών σε τουλάχιστον έξι εκλογικές περιφέρειες και μετατρέπουν σε απόλυτο θρίλερ την εκλογή πάνω απο δέκα βουλευτών φέρνει η τελική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και η εξέταση των ενστάσεων από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακατατάξεις οδηγούν εκτός Βουλής 3 υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας που εως και πέντε ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης θεωρούσαν σίγουρη την εκλογή τους. Από την άλλη πλευρά τρεις «γαλάζιοι» συνάδελφοί τους φαίνεται να μπαίνουν στο κοινοβούλιο την τελευταία στιγμή.

Συνολικά πάντως η ΝΔ διατηρεί στο σύνολο 158 έδρες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο μεγάλος χαμένος της ανατροπής φαίνεται πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς χάνει πιθανότατα την έδρα στις Σέρρες και συνολικά η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει 47 και όχι 48 βουλευτές.

Κερδισμένος είναι ο Περισσός που κερδίζει μια έδρα επιπλέον στα Ιωάννινα. Πιο αναλυτικά με τις εως τώρα πληροφορίες η ΝΔ φαίνεται ότι διατηρεί αριθμητικά την δύναμη των 158 βουλευτών καθώς τις 3 έδρες που χάνει σε Ιωάννινα, Επικρατείας και Δυτική Αττική τις αναπληρώνει σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα:

Χάνει έδρες σε:

– Επικρατείας και μένει εκτός Βουλής η κυρία Μαρία Πολύζου.

– Ιωάννινα και μένει εκτός ο Γιώργος Αμυράς.

– Δυτική Αττική και δεν εκλέγεται ο Σταμάτης Πουλής.

Τις 3 έδρες τις αναπληρώνει σε:

– Σέρρες και επανεκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίδης.

– Α Αθήνας και μπαίνει στη Βουλή ο Αγγελος Συρίγος.

– Β΄ Πειραιά όπου επανεκλέγεται ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτης – εκλέγεται από το 1974 – Γιάννης Τραγάκης.

Μια έδρα κερδίζει το ΚΚΕ στο νομό Ιωαννίνων και εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Εξαρχος. Παράλληλα το ΚΚΕ χάνει την έδρα του Δυτικού Τομέα όπου είχε εκλεγεί η Παρασκευή Δάγκα και κερδίζει την έδρα της Δυτικής Αττικής με τον Χρήστο Τσοκάνη. Συνολικά ο Περισσός αυξάνει την κοινοβουλευτική του δύναμη σε 21 βουλευτές από 20.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα στις Σέρρες και δεν εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Καρπουχτσής ενώ στο σύνολο πέφτει από τις 48 στις 47 έδρες. Η «Νίκη» χάνει πιθανότατα την μια έδρα στην Α’ Αθήνας (Δημήτρης Νατσιός που θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης) αλλά κερδίζει μια έδρα στον Δυτικό Τομέα όπου εκλέγεται ο Ανδρέας Βορύλλας.

Η «Πλεύση Ελευθερίας» κερδίζει μια έδρα στο Επικρατείας και εκλέγεται ο Αλέξανδρος Καζαμίας αλλά την χάνει σε μια από τις 8 εκλογικές περιφέρειες που έχει εκλέξει βουλευτές με πιθανότερη την Β Πειραιά (Χρήστος Αρίδας)

Την ίδια στιγμή αίτηση επανακαταμέτρησης των ψήφων στο Ηράκλειο της Κρήτης υπέβαλε, μέσω της δικηγόρου του, ο Γρηγόρης Πασπάτης, υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με το cretalive.gr η αίτησή του αφορά στις τις ψήφους του κόμματος «Σπαρτιάτες», με το οποίο εκλέχθηκε ο «Μίστερ Κρήτη 1985» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Σημειώνεται πως αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας, από την υποψήφια βουλευτή Εύβοιας των «Σπαρτιατών», Δέσποινα Γιακομίδου. Έτσι, υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανακατανομή των εδρών και, τελικά, βουλευτής να εκλεγεί ο κ. Πασπάτης από τη Νέα Δημοκρατία και το Ηράκλειο να μην έχει βουλευτή από το κόμμα «Σπαρτιάτες» καθώς η διαφορά των 8 ψήφων είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί.

Παράλληλα, αίτηση για επανακαταμέτρηση των ψήφων όλων των κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης. Η διαδικασία στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου θα αρχίσει την ερχόμενη βδομάδα παρουσία προέδρου Πρωτοδικών. Θα έχουν συγκροτηθεί 20 συνεργεία και θα γίνει παρόντων των ενδιαφερομένων.