Δημήτρης Καιρίδης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Τον Δημήτρη Καιρίδη έκρινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως καταλληλότερο για το αξίωμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, στη νέα σύνθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Καιρίδης προέρχεται από τον πανεπιστημιακό κλάδο. Στο ενεργητικό του έχει πλούσιο επιστημονικό έργο και διεθνείς περγαμηνές, καθώς διετέλεσε διδάκτωρ στο Χάρβαρντ και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια περιωπής, καθώς και σε ελληνικά ΑΕΙ. Συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρύτατα αναγνωρίσιμων πολιτικών προσωπικοτήτων χάρη στις τακτικές εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά πάνελ και ιδιαίτερα κατά το πρόσφατο διάστημα, λόγω της επικαιρότητας την οποίαν απασχόλησαν ζητήματα της ειδικότητάς του, τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο Δημήτρης Καιρίδης δοκίμασε την τύχη του στην ενεργό πολιτική, αρχικά ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2019, με τη Νέα Δημοκρατία. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, εξελέγη για πρώτη φορά στο Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ωστόσο, έχει καθιερωθεί στην κοινή γνώμη περισσότερο σαν ένας επιστήμονας με βαθιά γνώση των θεμάτων επί των οποίων εκφέρει την άποψή του, παρά σαν ένας πολιτικός που επιδιώκει την μέγιστη δυνατή προβολή στα ΜΜΕ. Εκτός όμως από τις συμμετοχές του σε πάνελ και εκπομπές διαλόγου, τις συνεντεύξεις που συχνά παραχωρεί (είτε επί εξειδικευμένων θεμάτων, είτε εφ’ όλης της ύλης), συνεργάζεται ως αρθρογράφος με ελληνικά ΜΜΕ.

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (με υφυπουργό τη Σοφία Βούλτεψη) σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Διεθνείς Σχέσεις στο φημισμένο Fletcher School του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη. Κατόπιν δίδαξε Διεθνή Πολιτική στο Χάρβαρντ, το Tufts και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επιπλέον ο κ. Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», ως διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας της Ολυμπίας και του Δικτύου «Ναυαρίνο».

Στη δημόσια σφαίρα, πέραν των δια ζώσης παρεμβάσεών του, ο Δημήτρης Καιρίδης έχει διακριτή παρουσία ως συντάκτης πάμπολλων άρθρων, μελετών και δοκιμίων. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και τη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα.

Ο κ. Καιρίδης έχει γεννηθεί το Σεπτέμβριο του 1969 (53 ετών), είναι ο μικρότερος μεταξύ τριών αδελφών και τυγχάνει ο ίδιος απόγονος προσφύγων, από τον Πόντο. Συγκεκριμένα ο πατέρας του, Κώστας Καιρίδης, καταγόταν από το Τουαψέ της Ρωσίας και σε παιδική ηλικία ήρθε στην Ελλάδα με το ρεύμα των προσφύγων, ύστερα από τον απηνή διωγμό που υπέστησαν από τους Τούρκους. Η μητέρα του υπουργού είναι γνήσια Μακεδόνισσα, από την περιοχή του Παγγαίου.

Σε ό,τι αφορά στην οικογενειακή κατάστασή του, ο Δημήτρης Καιρίδης είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Μαριλίζα Αναστασοπούλου, με την οποίαν έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Νικόλα 9 και την Ίρια, 11 ετών.