Τσίπρας: Λάθος η απομάκρυνση Κατραντζή – «Οχι» στη στοχοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι έχει γίνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της Ροδόπης.

Σημείωσε -μιλώντας στο Mega- ότι στο εν λόγω θέμα θα πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλαζονεία, αλλά και ότι επιχείρησε «να του στήσει μια παγίδα».

«Μου στέλνει 3 μέρες μετά τις εκλογές ένα σημείωμα και μετά από δύο εβδομάδες βλέπω μέρος αυτού του σημειώματος δημοσιευμένο στο Πρώτο Θέμα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε ότι «δεν πίστευε στα μάτια του γιατί σε αυτό το σημείωμα έβλεπε αναφορά και στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας».

Κατηγόρησε εκ νέου τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «δεν διστάζει ώστε να κερδίσει ψήφους να ανοίξει ένα θέμα εθνικό που θα το βρούμε μπροστά μας την επόμενη μέρα». Και σημείωσε ότι «τα προβλήματα της Θράκης δεν λύνονται με τέτοιου είδους κατηγορίες».

Αναφορικά με το ζήτημα των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη εξήγησε ότι «το να έχει κανείς μια επαφή, μια επικοινωνία, μια φωτογραφία με τον πρόξενο της Τουρκίας δεν συνιστά ότι είναι στρατευμένος ή υποκινούμενος».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την απόφαση Μητσοτάκη για την απόσυρση του υποψήφιου βουλευτή Κατραντζή λαθεμένη. «Δεν πρέπει να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο τρόπος για να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις είναι να προχωρήσουμε από κοινού σε όσα πράτταμε στη διακομματική επιτροπή», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν ήρθε σε επικοινωνία με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στο σημείωμα της ΕΥΠ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μου απάντησαν ότι είναι προβοκατόρικα κυπατζίδικα πράγματα. Είναι υποψήφιοι της Αριστεράς. Είναι σε μια κοινωνική μάχη και έναν κοινωνικό αγώνα για να βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων», εξήγησε.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω σε ότι αφορά τους δικούς μας υποψήφιους βουλευτές: αυτός της Ροδόπης δεν έχει ουδέποτε μιλήσει για τουρκική μειονότητα. Ο υποψήφιος της Ξάνθης όταν υπέπεσε στο λάθος δέχτηκε επίπληξη από το κόμμα και δεν έχει ξανασυμβεί», είπε ακολούθως και επανέλαβε ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος και ανευθυνότητα το να θέσουμε απέναντί μας ως πολιτεία το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας».

Ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της ΕΥΠ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ποτέ δεν εργαλειοποίησαν (σ.σ. όπως εκείνος) με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ άλλοι πρωθυπουργοί της δεξιάς», ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για την υπόθεση των υποκλοπών.

Για το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «το κρίσιμο θέμα είναι να δούμε αν αποτελεί προτεραιότητά μας ή ανθρώπινη ζωή» ξεκαθαρίζοντας ότι «οφείλουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας». Και προσέθεσε: «Προτεραιότητα κάθε αρχής πρέπει να είναι αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν αν κινδυνεύουν. Η γραμμή που είχε το Λιμενικό Σώμα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης από το 2015-2019 ήταν πως όταν κινδυνεύει άνθρωπος να τον σώζουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι σήμερα έχουν την ίδια εντολή», σχολίασε.

«Έχω θέσει μια σειρά από ερωτήματα. Και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί έχουν πολλές αντιφάσεις. Δεν μπορείς όταν θέτεις ερωτήματα να κατηγορείσαι ως εθνική εξαίρεση. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού. Αν υπάρχουν ευθύνες βαραίνουν αυτούς που δίνουν τις εντολές», απάντησε για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

Για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς». Ενώ σε ερώτηση για το ποια θα ήταν σήμερα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Υπεράσπιση συνόρων ταυτόχρονα με την υποχρέωση μας να σώζουμε ζωές». 

«Επιμένω ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του και καταλόγισε στη ΝΔ ότι ακολουθεί μια στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο σχεδιασμός της ΝΔ δεν είναι μόνο να κερδίσει, αλλά να είναι ασύδοτη», είπε για το διακύβευμα της κάλπης επιμένοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για ισχυρή αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ερώτηση αναφορικά με το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του κόμματος σχολίασε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί… χτες».