Γέφυρες προς τις λαϊκές γειτονιές με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας επιχειρεί να οικοδομήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στην τελική προεκλογική ευθεία, σε μια προσπάθεια να ανατάξει τις δυνάμεις του κόμματός του, συγκρατώντας παράλληλα τυχόν διαρροές προς τα αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Κορυδαλλό, όπου περιόδευσε χθες, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να αποτρέψουν την «ορμπανοποίηση της χώρας», περιγράφοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια φωτοβολίδα, θα είναι δυνατός στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και πιο δυνατός στις μάχες που έχουμε μπροστά μας». «Εμείς δεν ξεχνάμε ποιους εκπροσωπούμε, τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αψηφούμε το πολιτικό κόστος όταν είναι να υπερασπιστούμε αξίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας, στο ίδιο πλαίσιο, το ρόλο του κόμματός του ως εκφραστή της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Κρυφή ατζέντα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι στη νέα εκλογική αναμέτρηση κρίνεται η ζωή τους για τα επόμενα 4 χρόνια και συγκρούονται δύο προγράμματα και δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης: «της ΝΔ που έχει πολλά κρυφά στοιχεία -άλλα υπόσχεται και άλλα κατέθεσε στο μεσοπρόθεσμο- και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αυτά που λέει θα τα εφαρμόσει». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει συζήτηση για τα προγράμματα «γι’ αυτό το έβαλαν στα πόδια» από το ντιμπέιτ και των δύο και των πέντε. Σχολιάζοντας, ακόμη, το διακύβευμα των εκλογών, αυτό όπως είπε, δεν θα είναι αν θα έχουμε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αλλά αν θα επαναληφθούν οι συσχετισμοί της 21ης Μαΐου «και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Ουγγαρία του Όρμπαν». «Να αποτρέψουμε την ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας», τόνισε.
«Φρένο» στους συσχετισμούς
Απευθυνόμενος στους προοδευτικούς πολίτες υποστήριξε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι αν θα αφήσουμε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη δεξιά να ισοπεδώσει κοινωνικά δικαιώματα την επόμενη μέρα». Τους κάλεσε, «τώρα που γνωρίζουν ότι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής κάθε ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντικειμενικά ψήφος που θα εξυπηρετεί το σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, να ενώσουν την ψήφο και τη φωνή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Για να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό και σε κάθε περίπτωση για να υπάρχει κάποιος να κοιτάει στα μάτια αυτούς που θέλουν να υλοποιήσουν αυτές τις πολιτικές και να τους εμποδίσει». Επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ είναι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και μια βουλή με 7 ή 8 κόμματα για να απαξιωθεί πλήρως «και να έχει και διάφορα κόμματα και κομματίδια με τα οποία ad hoc θα μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συνεργάζεται και να συνεννοείται». Μίλησε και για «κάποια άλλα» κόμματα που, όπως είπε, δημιουργήθηκαν προεκλογικά και φτιάχτηκαν στον δοκιμαστικό σωλήνα του Μ. Μαξίμου και είχαν προβολή από τα ΜΜΕ.
Υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΝΔ το εξέφρασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η κ. Μπακογιάννη με έναν «ακραίο ανατριχιαστικό εκβιασμό απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα, λέγοντας τους ότι αν δεν ψηφίσουν ΝΔ θα περάσουν 4 πολύ δύσκολα χρόνια», προσθέτοντας πως «αυτό ήταν μήνυμα για κάθε νοικοκυριό και κοινωνική ομάδα που θα έχει τη βούληση να αντισταθεί στις βουλές της κομματικής και οικογενειακής εξουσία του καθεστώτος τους», όμως «εμείς θα είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο». «Όπως και να ‘χει», τόνισε, «θα είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε την κοινωνία, τη δημοκρατία και κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται».
«Έξι δισ. παραπάνω ήταν ο φόρος το 2022 που πλήρωσαν οι πολίτες»
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΝΔ για την ακρίβεια και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με τον πληθωρισμό να τρέχει 10%, διατηρώντας τον συντελεστή του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, ο καταναλωτής πληρώνει διπλάσια φορολογία. «Έξι δισ. παραπάνω ήταν ο φόρος το 2022 που πλήρωσαν οι πολίτες», είπε, εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι με αυτόν τον τρόπο και τη μέθοδο των επιδοτήσεων που πήγαιναν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, διύλισης και σούπερ μάρκετ, συντελέστηκε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ακόμη ότι οι δεσμεύσεις του κόμματός του είναι, μεταξύ άλλων, για μείωση έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, εντατικούς ελέγχους στην αγορά, αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και θέσπιση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, επαναφορά 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. «Τα λεφτά θα τα βρούμε φορολογώντας την αισχροκέρδεια και το μεγάλο πλούτο». Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει άλλη στεγαστική πολιτική που θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να φύγουν από το παιδικό δωμάτιο, στήριξη της δημόσιας παιδείας, των σχολείων και των πανεπιστημίων, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «που δημιουργήθηκε για να φτιάξει πελατεία για τα κολλέγια», διπλασιασμός των πόρων των ΑΕΙ και των μελών ΔΕΠ.
Σε υψηλούς τόνους, «που ακούστηκε να λέει τον ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ, «δεν σας επιτρέπουμε να αποκαλείτε 1.200.000 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης, εθνικη εξαίρεση και προδότες», πρόσθεσε.
Οι χρησμοί της 26ης Ιουνίου
Από τον Κορυδαλλό, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχείρησε να στείλει για τρίτη φορά χθες ένα μήνυμα προς το εσωκομματικό του ακροατήριο, καθώς στην έναρξη της ομιλίας του έδωσε την «υπόσχεση» ότι «θα πάμε μαζί ως τις κάλπες στις 25 Ιούνη για να δώσουμε τη μάχη για την ανατροπή», σημειώνοντας ότι «έχει και δεύτερο σκέλος αυτή η υπόσχεση, θα είμαστε μαζί και στις 26 Ιούνη σε όλους τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, τους αγώνες που έχει ανάγκη η κοινωνία», σηματοδοτώντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την επόμενη των εκλογών.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε και συντόνισε ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας απάντησε αναφορικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών και την ανάγκη ριζικού μετασχηματισμού του κόμματος του πως «όταν ξημερώσει η Δευτέρα των εκλογών θα τα συζητήσουμε όλα συντεταγμένα», σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να προδικάζει κανείς το πως θα τοποθετηθεί ο ίδιος στο μετεκλογικό σκηνικό.
«Δίνω μια δύσκολη μάχη»
Προηγουμένως, όμως, «δεν συνηθίζω να αντιμετωπίζω τις πολιτικές μάχες με προσωπικά κριτήρια, αλλά είναι λίγο οξύμωρο να ρωτάτε έναν άνθρωπο 49 ετών αν δίνει την ύστατη προσωπική και πολιτική του μάχη», περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».
«Δίνω λοιπόν μια ακόμη, δύσκολη και πολύ κρίσιμη, δεν το κρύβω, πολιτική και ιδεολογική μάχη, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Θα συνεχίσω να μάχομαι όπως κάθε αριστερός για αυτά που πιστεύω και για αυτά που εκπροσωπώ. Δεν υπάρχουν ύστατες μάχες για την Αριστερά, γιατί έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά», υπογράμμισε, θέτοντας, κατά αρκετές εσωκομματικές αναγνώσεις, το πλαίσιο για την πορεία του κόμματος του, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στο κόμμα, «η μάχη της προσεχούς Κυριακής είναι σε μεγάλο βαθμό υπαρξιακή για την ελληνική κοινωνία. Διότι αυτό που θα κριθεί είναι αν θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, απελευθερώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από την αδιαφάνεια και τα προνόμια των λίγων ισχυρών, βάζει την εργασία στο επίκεντρο και οικοδομεί ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ ή θα οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Δεξιά που θα θέσει σε κίνδυνο τα τελευταία ίχνη του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναγάγοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
«Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έχει πολλές πτυχές που ακόμη δεν έχουν μελετηθεί πλήρως ούτε από εμάς αλλά ούτε και από κανέναν άλλο πολιτικό ή επιστημονικό φορέα. Όμως αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Εμείς κάναμε έναν άμεσο απολογισμό, προχωρήσαμε σε διορθωτικές κινήσεις, βάλαμε στο επίκεντρο το θέμα του προγράμματος και δίνουμε τη μάχη. Όσο για το αν ηττηθήκαμε στρατηγικά θα σας πω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ακόμη και αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τους συσχετισμούς, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης και της Kεντροαριστεράς στον τόπο, γιατί εκπροσωπεί κοινωνικά συμφέροντα, ανάγκες και αξίες. Όσο αυτά τα κοινωνικά συμφέροντα, οι ανάγκες και οι αξίες έχουν ισχυρή κοινωνική ύπαρξη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα παραμένει ο κύριος πόλος εκπροσώπησης τους», κατέληξε.