Μητσοτάκης στο Reuters: Κύριος στόχος μου η μείωση των ανισοτήτων

«Η νίκη στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ανοίξει το δρόμο για να πετύχω έναν σημαντικό στόχο, που έθεσα όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια: να ανακτήσει η Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters, από τη Σαλαμίνα που βρίσκεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Το να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Τα ελληνικά ομόλογα έχασαν την αξιολόγηση -που συνεπάγεται πολύ χαμηλό κίνδυνο χρεοκοπίας- το 2010, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, αναγκάζοντάς την να υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης έως το 2018.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση της Υγείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, μαζί με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη δημιουργία ενός «υπουργείου Οικογένειας» για την αντιμετώπιση της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα, που θα μπορούσε να απειλήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Αλλά πάνω απ’ όλα, σύμφωνα με το Reuters, πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα βλέπει την ανάπτυξη στο 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του «έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη». Εάν επανεκλεγεί, λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο με περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε στην Υγεία και είπε: «Σκοπεύουμε να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας. Χρειάζεται να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό, πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά, την ίδια στιγμή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δε χρειάζεται να αναμένουν τέσσερις μήνες, για να υποβληθούν σε μία επέμβαση. Για εμένα, αυτό είναι κορυφαία προτεραιότητα και ελπίζω ότι, μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας μας, οι Έλληνες θα ζήσουν μία εντελώς διαφορετική εθνική υπηρεσία υγείας.

«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και θα μειώνει την ανισότητα» δήλωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -που θεωρείται ότι αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της οικονομίας- θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει κεφάλαια για κοινωνικές πολιτικές, είπε.

«Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, διότι προσθέτει δημοσιονομική δύναμη πυρός στον προϋπολογισμό μας» είπε.