Δικαστικό «όχι» στον Κασιδιάρη - Δεν τοποθετείται για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές

Ως απαράδεκτο απορρίφθηκε σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το αίτημα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, να τοποθετηθεί το δικαστήριο επί του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου, με το οποίο δεν του επετράπη η συμμετοχή του στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα, όπου διεξάγεται η δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτώντας από την έδρα να απαντήσει στο αν συμφωνεί ή όχι με την απόφαση του Αρείου Πάγου, για να ξέρει, όπως χαρακτηριστικά είπε, αν έχει νόημα να συνεχίσει την έφεση.

«Στις 2 Μαΐου κοινοποιήθηκε σε μένα ως ενδιαφερόμενο -αλλά και κάθε Έλληνας πολίτης είχε πρόσβαση σε αυτή- η απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία μπαίνει στην ουσία της υποθεσης που εκδικάζεται εδώ και περιέχει πολύ χρήσιμα στοιχεία. Ως κατηγορούμενος έχω απαραβίαστο τεκμήριο αθωότητας και ζητώ από σας να τοποθετηθείτε για το αν τελικά έχει νόημα να παραμένουμε στη διαδικασία αυτή. Ένα Ανώτερο Δικαστηριο λέει ότι δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας και πως έχω καταδικαστεί για πράξεις κατά του πολιτεύματος. Λέει ακόμα ότι έχω κριθεί ένοχος ακόμα και για παράνομη οπλοκατοχή. Εγω θυμάμαι ότι το 2022 έστειλαν στη φυλακή έγγραφο που έλεγε ότι έχω απαλλαγεί από αυτή την κατηγορία. Ο Άρειος Πάγος το 2023 λέει ότι είμαι ένοχος και εκτίω 6 μήνες ποινή για αυτό», είπε σε δήλωση του ο Η. Κασιδιάρης και συνέχισε συμπληρώνοντας:

«Αποδέχεστε αυτό που λέει το Ανώτερο από εσάς Δικαστηριο; Ότι δεν έχω δηλαδή τεκμήριο αθωότητας; Εγώ ήρθα εδώ θεωρώντας πως όπως όλοι οι κατηγορούμενοι διατηρώ το τεκμήριο της αθωότητας. Ισχύει ότι έχω καταδικαστεί για κάποια πράξη κατά του πολιτεύματος; Ισχύει οτι είμαι μέσα για οπλοκατοχή; Ζητώ να απαντήσετε αν αποδέχεστε όσα αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση. Έχει νόημα να παραμένω σε αυτό το δικαστηριο;»

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο Η. Κασιδιάρης ανέφερε πως «στο εδώλιο θα έπρεπε να είναι ο Γεραπετριτης που πήγε να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα», κάνοντας λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης στην απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε πως θα είναι παρών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η εισαγγελέας της έδρας, απάντησε πως «το δικαστηριο δεν απαντά σε ερωτήσεις κατηγορουμένων. Το δικαστηριο αποφασίζει».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας η συνήγορος υπερασπισης του Η. Κασιδιάρη, Βασω Πανταζη, στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε προς το δικαστήριο:

«Μεταξύ των δικασίμων ξέρετε ότι βγήκαν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου που θίγουν το τεκμήριο αθωότητάς του. Θελουμε να ζητήσουμε να μας απαντήσει το δικαστήριό σας, αν υιοθετείτε το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου που αποκλείει το κομμα του Η. Κασιδιάρη από τις εκλογές και λέει ότι ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος δεν μπορεί να κατεβαίνει υποψήφιος. Αυτό είναι πολύ σοβαρό, αν αντιληφθούμε ότι συμφωνεί το δικαστήριό σας με αυτή την απόφαση του ΑΠ, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε την έφεση», είπε χαρακτηριστικά η συνήγορος.

Σημειώνεται ότι το κοινό απο την πλευρά των χρυσαυγιτων αποχωρώντας απο τη δικαστική αίθουσα εξαπέλυσε ύβρεις προς την έδρα αλλά και τους δικηγόρους της Πολιτικης Αγωγής αποκαλώντας μάλιστα τον Θανάση Καμπαγιαννη «συμμορίτη» ενώ εκτόξευσαν απειλές όπως «θα έρθει η ώρα σας», «είστε ζωντανοί πεθαμένοι».

Το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων εξετάζει την επίθεση ταγμάτων εφόδου ενάντια στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε σήμερα για δεύτερη μέρα, ο προεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, και μελος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Πουλικόγιαννης.