Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις Ιουνίου: Αυτοδυναμία της ΝΔ, χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ - Επτακομματική Βουλή

Ισχυρό προβάδισμα νίκης και αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ με τουλάχιστον 160 έδρες δίνουν οι δημοσκοπήσεις του Ιουνίου, ενώ αποτυπώνουν, επίσης, τάση για επτακομματική Βουλή και χαμηλές πτήσεις για ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν μέσα στον Ιούνιο μέχρι τώρα, καθώς πλησιάζουμε στην επόμενη εκλογική μάχη, από την οποία, κατά τα φαινόμενα κι αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στα ποσοστά των κομμάτων, θα προκύψει κυβέρνηση με αυτοδύναμη ΝΔ και ενδεχομένως με επτακομματική Βουλή.

Βάσει των ερευνών των εταιρειών, η Νέα Δημοκρατία πάει στις κάλπες του Ιουνίου διατηρώντας το ισχυρό προβάδισμα από τις κάλπες του Μαΐου και αέρα αυτοδυναμίας.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνέλθει από τη βαριά ήττα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ωστόσο, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν φαίνεται να το επιτυγχάνει.

Metron Analysis, GPO, MRB, Marc δείχνουν αυτοδυναμία ΝΔ

Η πρώτη σφυγμομέτρηση έγινε από τις Metron Analysis και GPO και δείχνουν ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ που κυμαίνεται από 42,5% και φτάνει έως και το 43,8%.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην μπορεί να συνέλθει από το «στραπάτσο» και τα ποσοστά του κινούνται στα ίδια και σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το «ταβάνι» του να είναι στο 21,3%.

Ένα ακόμη εύρημα δείχνει ότι με την ενισχυμένη αναλογική βρίσκουν θέση στο κοινοβούλιο τουλάχιστον άλλα δύο κόμματα, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, η πρώτη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θέλει τη ΝΔ να εκτινάσσει τη διαφορά από τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 22 (21,9%) μονάδες με τον δικομματισμό να… πηγαίνει περίπατο και να διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πολιτικό μωσαϊκό απ’ αυτό που είχαμε συνηθίσει. Κοινός παρονομαστής, ωστόσο, παραμένει η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας που οδεύει ολοταχώς για αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου.

Metron Analysis: Εκτίμηση εδρών

Στη δημοσκόπηση της GPO, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 20,4 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,4%. Στο 6,4% υπολογίζει το ποσοστό του ΚΚΕ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία «βγάζει» επτακομματική Βουλή. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 3,6%, η Νίκη 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει σημαντικά, στο 4,3%. Και σ’ αυτή τη δημοσκόπηση το ΜέΡΑ25 μένει και πάλι εκτός Βουλής.

Δημοσκόπηση Marc: Άνω των 20 μονάδων η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση της Marc εκτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα σε ποσοστό 41,2% για τη ΝΔ (από 39,4% έως 43,0%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «πιάνει» τις 20 μονάδες και συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 20,6% (από 19,2% έως 22%). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,7%, το ΚΚΕ με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 5%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το κόμμα ΝΙΚΗ με 4%.

Marc: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά διαμορφώνεται στις 19,7 μονάδες επί των έγκυρων. Η ΝΔ λαμβάνει 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Νίκη 3,5% και το ΜέΡΑ25 2,2%.

Βάσει των παραπάνω η ΝΔ συγκεντρώνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 55, το ΠΑΣΟΚ 31, το ΚΚΕ 19, η Πλεύση Ελευθερίας 13, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ από 11.

Marc: Κατανομή εδρών

ΜRB: Συντριπτική αυτοδυναμία Μητσοτάκη δίνουν 3 στους 4

Στην πανελλαδική έρευνα την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,3% και ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ 17,6%.

Στην τελευταία χρονικά δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθες (8/6) η ψαλίδα δεν κλείνει και σύμφωνα με την MRB η ΝΔ διατηρεί πάνω από τις 20 μονάδες το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στις 21,2 μονάδες.

MRB: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 18,7%, με τη γαλάζια παράταξη να εμφανίζει εύρος από 39,2% έως 43,2% στη αναγωγή, ενώ τρεις στους τέσσερις προεξοφλούν αυτοδυναμία Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25 Ιουνίου.