Τσίπρας: «Mea culpa η απλή αναλογική - Ευτυχής ο Μητσοτάκης που έχει απέναντί του τον Ανδρουλάκη»

O Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ παραδέχθηκε πως ήταν λάθος του η απλή αναλογική, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη φράση «Mea culpa», που στα λατινικά σημαίνει «λάθος μου». Ήταν η περίφημη έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το Νταβός και την συνάντηση με τον Οζάλ.

Τσίπρας: «Mea culpa η απλή αναλογική, ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε»

«Μας στοίχισε πάρα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν αν συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΝΔ είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασίας, άρα λοιπόν αυτή η στάση των υπολοίπων κομμάτων ακύρωσε αυτή την στρατηγική επιλογή. Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε».

Σε ερώτηση εάν το παίρνει επάνω του απάντησε: «Εντάξει, εγώ έχω την ευθύνη, οι ηγέτες έχουν πάντα την ευθύνη για τις συλλογικές αποφάσεις».

«Όλοι θα κριθούμε στις εκλογές, προφανώς και εγώ» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάνοντας λόγο για κρίσιμη αναμέτρηση.

Ο κ. Τσίπρας επετέθη στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας, κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι πανηγυρίζει επειδή ανέβασε τα ποσοστά του κατά 3 μονάδες λες και νίκησε ενώ η ΝΔ κατέγραψε μια ιστορική νίκη κάτι το οποίο προβληματίζει τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ εμμέσως ως κόμμα συμπλήρωμα και επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός προοδευτικός πυλώνας.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ευτυχής που έχει απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη επειδή έκαψε στις πρώτες εκλογές την απλή αναλογική ενώ υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, κάτι που εξυπηρετούσε το αφήγημα Μητσοτάκη είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τότε έλεγε πως δεν θα αφήσω την χώρα ακυβέρνητη, τώρα λέει ότι δεν θα στηρίξει ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές. Αυτό πάλι εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα για αυτοδυναμία».

Είπε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών της δεύτερης κάλπης και ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα με στόχο τη νίκη στις επικείμενες εκλογές.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Τσίπρα: