Μητσοτάκης στο Mega: Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα πάμε νομοτελειακά σε νέες εκλογές - Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη που παραχωρεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική εκπομπή της Δανάης Μπάρκα στο Mega ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δανάη Μπάρκα

Είμαι κουρασμένος, ούτε ο Covid άντεξε τους ρυθμούς μου. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Covid είναι ακόμα εδώ, όχι ως πανδημία, αλλά πιστευτώ ότι θα εμβολιαζόμαστε, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας μία φορά τον χρόνο.

Για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ερωτηθείς αν αισθάνεται άτρωτος για το προβάδισμα που έχει, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν αισθάνεται άτρωτος γιατί η κάλπη είναι άδεια, ωστόσο το μεγάλο ποσοστό που πήρε η ΝΔ τον κάνει να αισθάνεται ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να είναι χρήσιμος ως πολιτικός και ως πρωθυπουργός. Πρέπει να λύνουμε προβλήματα, ο πολίτης μας εμπιστεύεται για να λύνουμε θέματα που τον απασχολούν όπως οι μισθοί και το ΕΣΥ. Το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί δεν πάμε σε εκλογές χαλαροί.

Για την περίπτωση να πάμε σε τρίτες κάλπες είπε πως αν ίσχυε η ενισχυμένη εκλογή θα υπήρχε κυβέρνηση. Την απλή αναλογική δεν την επιλέξαμε εμείς, χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση και έτσι όπως είναι οι συσχετισμοί δεν υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας, έτσι αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα πάμε νομοτελειακά σε νέες εκλογές.

Για το ΕΣΥ

Το είχα πει πολύ πριν έρθουν στη δημοσιότητα αυτά τα τραγικά περιστατικά. Πριν από τις πρώτες εκλογές παρουσίασα το σχέδιό μας για το νέο ΕΣΥ με προσλήψεις, προληπτικές εξετάσεις, εκσυγχρονισμό νοσοκομείων.
Σήμερα βρέθηκα στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και εκεί δείχνει ότι το ΕΣΥ όταν θέλει μπορεί. Θα ασχοληθώ προσωπικά με το πρότζεκτ νέο ΕΣΥ.

Για το debate

Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα αυτή τη φορά θα προσθέσουμε και μία ελεύθερη ερώτηση για τους δημοσιογράφους και νομίζω πως έκαναν και δύσκολες ερωτήσεις και πιστεύω πως μπορούν και πρέπει να μας στριμώξουν. Δεν είναι προδικασμένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Προφανώς και οι πολίτες έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Αντίπαλός μας είναι τώρα οι ξαπλώστρες και οι παραλίες.
Σε ερώτηση αν θα γίνει debate με την αντιπολίτευση ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως το debate θα γίνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όπως προβλέπει και το σύστημα. Τόνισε μάλιστα πως «οι πολίτες δεν θα μάθουν κάτι καινούργιο σε ένα debate με εμένα και τον κ. Τσίπρα».

Οι «ψυχαγωγικές» εκπομπές είναι πολιτικές και αναδεικνύουν ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους πολιτικούς, όπως θέματα για τις γυναίκες και την οικογένεια. Η παρουσία μας εδώ είναι για να απαντήσουμε σε ερωτήματα και να δουν οι πολίτες και μία άλλη πτυχή του χαρακτήρα μας και να δουν οι πολίτες πως είμαστε εκτός πολιτικής.

Για το Tik Tok

Στο Tik Tok δεν έδειξα κάτι άλλο, έδειξα αυτό που είμαι. Στις συναντήσεις με τον κόσμο αυτό μου λένε, δεν είσαι ΄πως νομίζαμε πως είσαι. Μας δίνετε η δυνατότητα να καταλάβουμε τη γλώσσα τις δυνατότητας. Οι νέοι δεν μας ψήφισαν για το TikTok, αλλά γιατί μιλήσαμε για τα προβλήματά τους και την αντιμετώπισή τους.

Στο σχολείο ήμουν καλός μαθητής, αλλά δεν ήμουν σπασίκλας. Από το σχολείο έχω κρατήσει καλές φιλίες, και σε αυτούς τους φίλους καταφεύγω όταν θέλω να αποτοξινωθώ από την πολιτική.

Για τον πατέρα του

Από μικρός είχα την αίσθηση της ευθύνης. Ήθελα να περάσω καλά στην εφηβεία, αλλά δεν ήθελα να εκθέσω και τον πατέρα μου. Ήμουν στη Μύκονο την εποχή που ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός, κάναμε βόλτα, μπορεί να είχαμε καταναλώσει και λίγο αλκοόλ. Τότε ήρθε μια κυρία και μου είπε υπογράφεται να μη γίνει νέο λιμάνι στη Μύκονο και της απαντάω βεβαίως. Μετά από μία εβδομάδα ήρθε ο πατέρας μου και μου λέει «υπέγραψες να μην γίνει νέο λιμάνι στη Μύκονο;»

Με την Μαρέβα έχουν πει στα παιδιά ότι πρέπει να ζουν τη ζωή τους, αλλά σε καμία περίπτωση να μην δείξουν αλαζονεία. Στην Ελλάδα έχει τελειώσει πλέον το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;».

Για τα παιδιά του

Θα ήθελα τα παιδιά μου να πάρουν την επιμονή και την προσήλωση στο στόχο. Επίσης να διαχειριζόμαστε τις αναποδιές και να τις ξεπερνούμε. Οι αποτυχίες υπάρχουν για όλους μας. Οπως για τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες. Παλιά αντιδρούσα εν θερμώ. Τώρα τους λέω να πάρουν μία ανάσα και μετά να δουν το πρόβλημα πιο ψύχραιμα. Εμένα μου πήρε καιρό να το καταφέρω αυτό.
Και εγώ και η Μαρέβα έχουμε μία εξαιρετική σχέση με τα παιδιά μας και ως ζευγάρι και κατά μόνας και μπορούμε να μιλήσουμε. Αν για κάτι είμαι περήφανος δεν είμαι για τη δουλειά μου, αλλά για τα παιδιά μου. Μου αρέσει που έχω μία πολύ ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου και μπορούν να μοιράζονται τα προβλήματά τους μαζί μου, ακόμα να μου κάνουν και πολιτική κριτική. Να μου λένε αυτό πρέπει να το φτιάξεις. Ολοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Στην ερώτηση αν ερχόταν κάποιο από τα παιδιά και σας έλεγε ότι είναι ερωτευμένος/η με κάποια/ον που ανήκει σε άλλο κόμμα, ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως θα αντιδρούσε με χιούμορ.

Για το πώς αντιδρά στην κριτική

Στην κριτική αντιδρώ καλύτερα από ό,τι αντιδρούσα στο παρελθόν. Με αυτό που γίνεται στα social media με τα χυδαία σχόλια δεν ασχολούμαι. Την καλοπροαίρετη κριτική την δέχομαι. Και τα παιδιά μου και η σύζυγός μου είναι αυστηροί κριτές ιδιαίτερα στα θέματα της συμπεριφοράς. Καμία έπαρση, καμία αλαζονεία.

Για τις δυσκολίες που έχει περάσει με τη σύζυγό του
Με την Μαρέβα περάσαμε μεγάλες δυσκολίες. Τις ξεπεράσαμε με το να μην χρεώσουμε μόνο ο ένας στον άλλο τις δυσκολίες της σχέσης. Πρέπει να μπορείς να ξεπεράσεις την πίκρα και να ρίξεις το βάρος στα παιδιά. Δώσαμε χρόνο στο χρόνο, δεν είπαμε βαριές κουβέντες και τώρα είμαστε καλύτερα παρά ποτέ.
Κάθε σχέση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα Πριν πάρεις οριστικές αποφάσεις πρέπει να δίνεις χρόνο. Δεν συνεπάγεται πως μία άλλη λύση, οριστικό όπως το διαζύγιο θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Χρειάζεται να πάρεις χρόνο με τον εαυτό σου. Για να ξεπεράσουμε τη κρίση στο γάμοι μας με την Μαρέβα δουλέψαμε και με ειδικούς.

Τα θέματα της ψυχικής Υγείας είναι πολύ σημαντικά και δίνουμε πλέον μεγάλη σημασία. Να βοηθήσουμε τα παιδιά για πχ πώς να αντιμετωπίζουν το buylling. Αυτό υπήρχε πάντα απλώς τώρα μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά.

Για την προσωπική του ζωή

Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να έχει μία κανονική ζωή έξω από τη δουλειά του. Το τι κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου είναι προβλέψιμο. Μ αρέσει να αθλούμαι, να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, αλλά τσακωνόμαστε για την ποδηλασία. Τις προάλλες με πήρε η Μαρέβα έξαλλη και μου λέει είδες τι έπαθε ο πρωθυπουργός του Βελγίου πήγε για ποδήλατο με το γιο του και έπεσε.

Εχω στείλει μήνυμα σε λάθος άνθρωπο. Αλλά όχι κάτι άλοπ
Δεν έχω μεταμφιεστεί για να βγω έξω. Ναι έχω βάλει καπέλο και γυαλιά, αλλά είναι δύσκολο να μην με αναγνωρίζουν. Οταν όμως βγαίνω έξω ντύνομαι χαλαρά, όπως όταν πηγαίνω στην Τήνο. Συνήθως με αναγνωρίζει ο κόσμος από τη φωνή. Μόνο στο εξωτερικό μπορώ να βγω να περπατήσω χωρίς να με αναγνωρίσει κόσμος.

Εχετε παρατσούκλι;

Πέραν του Κούλης, όχι. Προσωπικά δεν ξέρω πως βγήκε. Αλλά έχω στοχοποιηθεί, όμως η κάλπη απέδειξε πως ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στην τοξικότητα. Οι πολίτες περιμένουν από τους πολιτικούς να λύσουν τα προβλήματα. Μόνο βουβή δεν ήταν η εκλογική αναμέτρηση. Ο κόσμος δεν θέλει καβγάδες και τσακωμούς. Ο κόσμος θα σε ακούσει όταν του μιλήσεις για τις λεπτομέρειες των θεμάτων.

Τις ομιλίες σας τις προβάρετε;

Οχι δεν το κάνω πια. Ο δημόσιος λόγος είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε. Τώρα είμαι καλύτερος ομιλητής από ό,τι ήμουν πριν από 5 ή 10 χρόνια. Παλιά ήμουν πολύ αγχωμένος.
Ημουν 18 χρονών είχα τελειώσει το σχολείο και θα πήγαινα πανεπιστήμιο ούτε που φανταζόμουν τι θα γίνει σε 30 χρόνια. Δεν ξεκίνησα ποτέ με το όνειρο να γίνω πολιτικός και σίγουρα όχι πρωθυπουργός. Από την εμπειρία του πατέρα είχα πικραθεί και είχα πει ότι η πολιτική δεν είναι για εμένα και γι αυτό δούλεψα για 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.
Εμαθα τι σημαίνει να έχω προϊστάμενο να είμαι στην ώρα μου να είμαι συνεπής και να κρίνομαι για το αποτέλεσμα μου. Και γι αυτό και λέω στα νέα παιδιά αν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, πρώτα να έχουν δουλέψει.
Οταν πολιτεύτηκα πρώτη φορά το 2004 είχε ένα πλεονέκτημα λόγω ονόματος, όμως απέκτησα και πολλούς εχθρούς. Η πρώτη κάλπη ήταν σχετικά εύκολη στη συνέχεια όμως τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Και υπήρχε και μία αντίδραση από την κοινωνία για τις πολιτικές οικογένειες. Μετά από 20 χρόνια στην πολιτική και 4 χρόνια ως πρωθυπουργός έχω πετύχει ο κόσμος να με κρίνει γι αυτό που είμαι γι αυτό που κάνω.

Τι υπουργεία θα δίνατε στους πολιτικούς αρχηγούς

Αυτό θέλει πολύ σκέψη, θα σου το απαντήσω στο Tik Tok, έχει πολύ ενδιαφέρον. Ζητώ δικαίωμα να το σκεφτώ και να επανέλθω.

Για την κριτική που του ασκείται

Κινούμε δημόσια και ανοιχτά. Αλλά οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες είναι μέσα στο παιχνίδι. Με ενοχλούν η χυδαιότητα και οι ύβρεις αλλά αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Εχω γίνει καλύτερος στο να δέχομαι την κριτική. Βέβαια καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος δεν έχει πια υπομονή και σου λέει φτιάξτο. Δεν μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο και να περιμένει μήνες για μία επέμβαση.