Ανδρουλάκης: Οι ελλείψεις σε ΕΚΑΒ και ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό

Για «τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό» λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την κεντρική υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή, ώστε να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ»

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, και εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν τον κ. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, πλην της Ρόδου, μετά βίας καλύπτεται η λειτουργία ενός ασθενοφόρου το 24ωρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μυκόνου και της Πάρου, με τρεις και επτά μόνιμους διασώστες αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της έλλειψης παροχής κινήτρων δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις προκηρύξεις θέσεων επικουρικού προσωπικού. Ειδικά στην Αττική για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρειάζονται 20 επιπλέον ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια και 10 επιπλέον το βράδυ, ενώ σε όλη τη χώρα απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 700 διασωστών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σημείωσε ότι σε κάποια νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν ασθενοφόρα «δύο ταχυτήτων» και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο περιστατικό, που σημειώθηκε στους Παξούς κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας όπου ένας άνθρωπος έπαθε ανακοπή και πήγε το ασθενοφόρο μόνο με τον οδηγό.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε:

«Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή, ώστε να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ. Εμείς δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει με ιδεοληπτικό τρόπο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».