Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια -Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης μετά τη νίκη του Μαΐου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί αυτή την ώρα συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κ.Μητσοτάκη

Αν θέλετε να είμαι ξανά πρωθυπουργός θα πρέπει όλοι να πάτε να ψηφήσετε, είπε απαντώντας σε πολίτες που τον αποκαλούν ακόμα πρωθυπουργό.
Νομίζω πως το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από όσοι σε είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.
Κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένεια μου τη μεγάλη νίκη, όμως το μυαλό μου είναι πλέον στις επόμενες κάλπες. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει, οι κάλπες είναι άδειες. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να καβαλήσω το καλάμι.
Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν και δεν θεωρώ τίποτα ως δεδομένο, στην πολιτική υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνο που μιλάμε για το μέλλον.
Αποφεύγω να κάνω προβλέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα. Πίστευα πως θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Αυτός ήταν ο κρυφός μας στόχος. Ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και το ποσοστό που είχαμε. Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά, αλλά δεν κοίταζα τι κάνει η αντιπολίτευση.
Ο πήχης για εμένα είναι να έχω μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία.

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο

Καταρχάς το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες. Θα έχει εναλλαγές, πάντα εφόσον μας εμπιστευτεί ο κόσμος. Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διαδικασιών. Η πρόθεσή μου είναι να κάνω rotation στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Για τις δημοσκοπήσεις

Δεν είμαι στατιστικολόγος για να γνωρίζω τι έγινε στις δημοσκοπήσεις. Κατά την προεκλογική περίοδο έλεγα πως κοιτάω τις αντιδράσεις του κόσμου και όχι τις μετρήσεις. Εβλεπα επίσης πολλούς ανθρώπους που μου έλεγαν δεν σε ψήφισαν το 2019, αλλά θα σας ψηφίσω τώρα. Τα πράγματα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019.

Για την περιοδεία στην Κρήτη και ότι το νησί βάφτηκε μπλε ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι οι Κρητικοί τον ψήφισαν γιατί το γνώρισαν.
Παράλληλα ανέφερε πως στοχοποιήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Είναι οργανωμένη στρατηγική από την αντιπολίτευση όταν λένε πως θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Είναι ένα ψέμα. Ας μας πουν από την αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να μας πουν που θα βρουν τα λεφτά και έτσι αρχίζει και αποκαλύπτεται η ατζέντα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν τη φορολόγηση. Εχουμε μία διαφορετική αντίληψη για το πως μπορεί να λειτουργήσει η φορολόγηση ως αναπτυξιακός μηχανισμός.

Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια

Από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επικαιροποίηση του Επιτελικού Κράτους. Νέο υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Το 2ο θα είναι ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη φορολογική μας πολιτική.
Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με ελέγχους στην αγορά, το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε, το market pass βοήθησε αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο. Οπότε η σταθερή αύξηση των μισθών είναι η λύση.