Ολοκληρώθηκε σε 30 λεπτά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό

Στις 11 ξεκίνησε και δεν διήρκησε ούτε 30 λεπτά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, το τελευταίο στάδιο των συνταγματικών προβλέψεων μετά τις άκαρπες διερευνητικές εντολές, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για υπηρεσιακή κυβέρνηση και επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί το μόνο που είπαν προς τους δημοσιογράφους ήταν «καλημέρα σε όλους», συγκεκριμένα από τα μικρόφωνα ακούστηκε ο Κυριάκος Μητσορτάκης και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί κατέγραψαν την έξοδο των πολιτικών αρχηγών με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Βελόπουλο να έχουν ένα σύντομο διάλογο, ενώ πίσω τους ακολουθούσαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:49 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στις 10:52 έφτασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 10:56 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:59.

Στις 10:30 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη και οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί επέστρεψαν τις εντολές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα, μια μέρα μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές με το συντριπτικό 40,79%, ένα ισχυρό μήνυμα αυτοδυναμίας, παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή και την επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα αφού τηλεφώνησε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνοντάς τους ότι θα την επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες για να οδηγηθεί η χώρα το συντομότερο δυνατό στις κάλπες.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης χθες παρέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη διερευνητική εντολή αντίστοιχα και την επέστρεψαν αυτομάτως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού δεν υπάρχουν συνθήκες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Σήμερα συνεδρίασαν οι Πολιτικοί Αρχηγοί -κατά τις συνταγματικές προβλέψεις- για να επιβεβαιώσουν την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα με τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης -με την κατά το μεγαλύτερο δυνατή συναίνεση- που θα οδηγήσει της χώρα στις εκλογές.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αύριο, κατά ορισμένες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ η ορκωμοσία της σε αυτή την περίπτωση θα γίνει την Παρασκευή.

Πιθανότερος πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Ελλάδας.

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 6 θα ορκιστεί η νέα βουλή που προέκυψε στις εκλογές της 21ης Μαϊου, τη Δευτέρα θα εκλεγεί το προεδρείο και ακολούθως η βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το διάταγμα για τις εκλογές.