Ορόσημο για τον Ελληνισμό η ψήφος των αποδήμων: Ψηφίζουν για πρώτη φορά στον τόπο διαμονής τους, δείτε φωτό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι σπεύδουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες του Εξωτερικού δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ώστε να ψηφίσουν. Για τον σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί 99 εκλογικά τμήματα σε 85 πόλεις 35 χωρών.

Η ψηφοφορία για τις εκλογές 2023 αφορά 22.855 Έλληνες που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07:00 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Σε εξέλιξη η ψηφοφόρια των Ελλήνων του εξωτερικού

Ουρές σχηματίστηκαν σε εκλογικό κέντρο του Λονδίνου, όπως αποκαλύπτουν φωτογραφίες. Οι εικόνες είναι έξω από ένα σχολείο, που έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.

Σχεδόν 5.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο έχουν εγγραφεί 3.982 Έλληνες, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Ληντς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα, ένα κέντρο στη Γλασκώβη όπου ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ και από ένα κέντρο, στο Ληντς και στο Μπέρμιγχαμ.


Οι κάλπες άνοιξαν και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. «Η κάλπη έχει ανοίξει στην Πρεσβεία και η πρώτη ψηφοφόρος ήδη ψήφισε.

Οι Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, μπορούν να προσέλθουν να ψηφίσουν σήμερα μέχρι τις 7:00 μ.μ. με ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα», ανέφερε σε Twitter.

 

Νέα Υόρκη

 

Σικάγο

 

Στο Βέλγιο λειτουργούν τέσσερα εκλογικά τμήματα για τους απόδημους. Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Στις Βρυξέλλες, τα εκλογικά τμήματα είναι 3 και ένα βρίσκεται στην Αμβέρσα.

«Ξεχωριστή εμπειρία, πρώτη φορά για εμένα. Σίγουρα νιώθω υπερήφανος σαν Έλληνας πολίτης που μπορώ να ψηφίζω», δήλωσε ένας νεαρός στην κάμερα της ΕΡΤ.

Οι κάλπες άνοιξαν και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία στο Ριάντ.

 

Στην Ιταλία υπάρχουν 3 εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς που θα ψηφίσουν είναι 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία.

Στη Γαλλία, 1.053 άτομα είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τα εκλογικά κέντρα είναι 5, δύο από αυτά στο Παρίσι, ένα στη Νίκαια, ένα στην Αμβέρσα και ένα στο Στρασβούργο.

 

Εκλογικός παλμός υπάρχει και στο Κάουνας, όπου φίλαθλοι του Ολυμπιακού σπεύδουν να ψηφίσουν, καθώς βρίσκονται στη Λιθουανία για τη μεγάλη βραδιά των «ερυθρόλευκων» στον τελικό της Euroleague.

Παράλληλα, στην Τουρκία είναι εγγραμμένα 85 άτομα άτομα, τα οποία ψηφίζουν στο Σεισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων εξηγείται καθώς πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκλογές 2023-Έλληνες του εξωτερικού: Η διαδικασία μετά το τέλος της ψηφοφορίας

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, γι’ αυτό και δεν σημειώνουν σταυρό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, καταμετρώνται οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.