Εκλογές 2023: Το Σάββατο ανοίγουν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού-Αναλυτικά η διαδικασία

Ένα 24ωρο νωρίτερα από την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου, ανοίγουν οι κάλπες για να ψηφίσουν 22.855 Έλληνες του εξωτερικού σε 99 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε 35 χώρες. Η διαδικασία ξεκινά στις 07:00 το πρωί και λήγει στις 19:00 το απόγευμα τοπική ώρα κάθε χώρας

Οι εκλογείς μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν μέσω της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ του υπουργείου Εσωτερικών

Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πρέπει να έχουν απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους.

Ως εκλογικά τμήματα χρησιμοποιούνται κτίρια των ελληνικών διπλωματικών αρχών (πρεσβείες και προξενεία), ελληνικά σχολεία, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων.

Οι εκλογείς του εξωτερικού έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.

Όταν κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους που εσωκλείουν τα ψηφοδέλτια, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Βέβαια, οι σάκοι από μακρινές χώρες, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία ενδεχομένως να φτάσουν την Ελλάδα την Δευτέρα, όμως δεν αναμένεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα που θα διαμορφώσουν οι ψήφοι εντός της επικράτειας.