Πυρετώδης προετοιμασία των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συντάξει την νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, με λεπτομέρειες, κόστη και χρονοδιαγράμματα, την οποία αναμένουν οι πιστωτές το «γρηγορότερο δυνατό» όπως αποφασίστηκε στην «μίνι» Σύσκεψη Κορυφής τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αν και τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισαν ότι δεν έχει τεθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονικό τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι πιστωτές αναμένουν την νέα λίστα.

Απώτερος στόχος φαίνεται ότι είναι η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων να βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Αν έχει κατατεθεί νωρίτερα, δεν αποκλείεται στις 27 Μαρτίου να διοργανωθεί μια έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί η νέα λίστα. Αν δεν υπάρχει χρόνος, η σύνοδος αυτή θα μετατεθεί για την Δευτέρα 30 Μαρτίου. Όπως και να έχει, πάντως, το πλέον σημαντικό είναι ότι πριν η λίστα με τις ελληνικές προτάσεις φτάσει στο Eurogroup για την τελική έγκριση, θα πρέπει να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ), κάτι που επανειλημμένως υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Με βάση πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία, ο νέος αυτός κατάλογος θα έχει ως σημείο εκκίνησης την λίστα που απέστειλε, πριν από περίπου έναν μήνα, ο Υπουργός Οικονομικών στους πιστωτές.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα περιλαμβάνεται, και πάλι, ένας άξονας που θα αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των σχετικών μηχανισμών. Ένας δεύτερος άξονας ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου η κυβέρνηση έχει σκοπό να παρουσιάσει αναλυτικά τι προτίθεται να κάνει με όσες έχουν ήδη γίνει, πώς θα προχωρήσει αυτές που έχουν δρομολογηθεί και ποιο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, όπως λέει, θα προκρίνει στο εξής. Τέλος, φαίνεται, πάντα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες ότι θα υπάρχει και ένας άξονας που θα αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης δικαιοσύνης αλλά και ένας που θα εμπεριέχει το σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης με στόχο την καλύτερη λειτουργία της αλλά και την διασφάλιση πόρων.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να περιγραφούν λεπτομερώς από όλες τις απόψεις. Από το πώς σχεδιάζονται, πώς θα υλοποιηθούν, πότε θα υλοποιηθούν και πόσο θα κοστίσουν καθώς το μήνυμα των πιστωτών ήταν σαφές: φέρτε προτάσεις αλλά να έχετε υπολογίσει τα «ισοδύναμα», δηλαδή πώς θα φέρουν τα έσοδα των μέτρων τα οποία απορρίπτετε.

Παράλληλα με την λίστα, εντός των επόμενων ημερών, Αθήνα και πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, ένα σημείο από το οποίο εξαρτώνται πολλά καθώς θα κρίνει αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, τι ύψους και ποια θα είναι αυτά. Υπενθυμίζεται ότι είναι ένα θέμα στο οποίο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν οι πιστωτές ούτε με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι πιστωτές έχουν, όπως διαρρέεται, ζητήσει διευκρινίσεις και για το σχέδιο της κυβέρνησης ως προς την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ως προς την σημαντική μείωση ως ελαχιστοποίηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, ως προς την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αλλά και ως προς τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένης της άποψής της περί κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία επί της νέας αυτής λίστας μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων της Αθήνας, τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει η χρηματοδοτική θηλιά αρχής γενομένης από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό που φθάνει το 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει η σταδιακή αποδέσμευση των χρημάτων που απομένουν από τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με γνώμονα τις πιεστικές αυτές νοητές προθεσμίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά αλλεπάλληλων συναντήσεων, το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι είχαν αρχίσει, ήδη, να προετοιμάζουν την λίστα με γοργούς ρυθμούς από την Παρασκευή το απόγευμα σε, μεταξύ τους, συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μια συνάντηση που έγινε πριν ο κ. Τσίπρας επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός είχε, νωρίτερα το Σάββατο, συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, ενώ συναντήθηκε με Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δημοσιογραφικούς κύκλους να εκτιμούν ότι πρόκειται για συνάντηση που σχετίζεται περισσότερο με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου στην Βουλή, παρά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.