Τι ειπώθηκε στην τηλεμαχία για την προοδευτική συγκυβέρνηση - Κουτσούμπας και Ανδρουλάκης «φρέναραν» τον Τσίπρα

Ακόμα πιο βαθιά σε ένα συρτάρι στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως βάζει το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού χθες κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών, η νέα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει γέφυρες σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σταμάτησε κάπου ανάμεσα στη …γκλίτσα του τσοπάνη και στο διορισμό από βουλκανιζατέρ.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «προσεγγίσει» τόσο τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα λέγοντας «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις». Ωστόσο οι απαντήσεις που έλαβε από τους επικεφαλής ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ θόλωσαν ακόμη περισσότερο το «φλερτ» για συγκυβέρνηση.

Δίχτυα συνεννόησης για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ανέξοδες δεσμεύσεις η απάντηση

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή ερώτηση για το τι θα κάνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργησή της και απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα του πέταξε το μπαλάκι. «Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα στηρίξετε κύριε Κουτσούμπα».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη για την «υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια» είπε πως ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, εκ του ασφαλούς, «ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, γιατί την ίδια στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό βάζει ένα μεγάλο «κόφτη» που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο Μηχανογραφικό». Μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω την «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «καμία ανοχή» στο δημοσιογραφικό σχόλιο αν το ΚΚΕ μπορεί και να στήριζε την πρόταση Τσίπρα σε αυτό το ζήτημα.

Δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά έχουν κοινά προγράμματα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόϊτερ «γιατί αρνείται το ΚΚΕ την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή σε κυβέρνηση και λέει ότι είναι όλοι ίδιοι» διευκρίνισε πως διαστρεβλώνεται η θέση του ΚΚΕ γιατί «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα». Η ατάκα αυτή ήταν αρκετή για να επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, ωστόσο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπλήρωσε «λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη «πράσινη μετάβαση», με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που κατά την άποψή μας βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας και του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε».

Η μούφα προοδευτική διακυβέρνηση

Ο κ.Κουτσούμπας όμως συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αφού απαντώντας σε ερώτηση στην ενότητα «Περιβάλλον-Ενέργεια» είπε ότι «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη» στην προεκλογική αυτή περίοδο, ενώ χαρακτήρισε «μούφα» την προοδευτική διακυβέρνηση.

«Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κύριος Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί καλύτερα να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για τη μούφα προοδευτική κυβέρνησή του, που την προβάλει προς τον ελληνικό λαό, παρότι του έχουν απαντηθεί επανειλημμένα. Κι αυτό αφορά και την ενέργεια, αφορά και τις μεταφορές, αφορά και την Παιδεία που συζητούσαμε πριν και άλλα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση και μέσω Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη

Σχεδόν προσωπική έφτασε να γίνει η κόντρα Κουτσούμπα-Τσίπρα, με τον γγ του ΚΚΕ να αναφέρεται ξανά, εμμέσως βέβαια στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα για τη νέα γενιά είπε πως «οι νέοι δεν θα πρέπει να αναπολούν (δείχνοντας τον κ. Τσίπρα) τον Ανδρέα Παπανδρέου, ή τον Χαρίλαο Φλωράκη, αλλά να μαθαίνουν από το παρελθόν και να στοχεύουν στο μέλλον. Όπως είπε, «η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει, έχει γνώση και πείρα αρκετή, γιατί έζησαν οι μικρότεροι την πανδημία. Πρόσφατα βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα για την τραγωδία στα Τέμπη. Της λέμε να πάει να ψηφίσει. Η αποχή δεν είναι αντισυστημική ψήφος. Κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

Κουτσούμπας: Γιατί αυτοί είναι, και εμείς αυτοί είμαστε

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ρωτήθηκε εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ξανά εάν είναι όλοι ίδιοι και επανέλαβε: «Μα, έχουν κοινό πρόγραμμα, αυτή είναι η ουσία. Και σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς είμαστε ενάντια σε όλους αυτούς. Γιατί αυτοί είναι, και εμείς αυτοί είμαστε».

Επίθεση για… συνεννόηση από τον Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα επιχείρησε να ρίξει δίχτυα συνεργασίας για την προοδευτική διακυβέρνηση και στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερθερμάτισε στο ζήτημα των υποκλοπών, εξέφρασε ανοιχτά την αλληλεγγύη του στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε σφοδρά στον πρωθυπουργό. «Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», είπε ο κ. Τσίπρας

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως συμφωνεί με τη θέση του κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζονται κομματικά παιδιά. «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους».

Ρελάνς Ανδρουλάκη σε Τσίπρα για το διορισμό από βουλκανιζατέρ

Ο κ.Τσίπρας όμως δεν υπολόγισε στην αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος του έκανε ρελάνς. Σχολιάζοντας την αποδοχή της πρότασής του για την κατάργηση των κομματικών διορισμών από τον κ. Τσίπρα είπε πως δέχθηκε ένα γραπτό μήνυμα από ένα φίλο του.
Στο μήνυμα γινόταν αναφορά στο διορισμό ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Αυτό είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Και οι διαφωνίες συνεχίστηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ερώτηση για το ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί σημείο αναφοράς τον Α. Παπανδρέου, τον Χ. Φλωράκη ή τον Λ. Κύρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα», κατέληξε.

Βαρουφάκης: Τα άλλα κόμματα έκλεισαν το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη (Open) στην ενότητα του debate «Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος» αναφερόμενος στο θέμα συνεργασιών είπε πως «καλούμε Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, αλλά δεν ανταποκρίνονται».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι για δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα τού ιδίου και των άλλων στελεχών τού πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, για προεκλογική προσπάθεια διερεύνησης συγκλίσεων με τους κ.κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, πλην όμως, εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν.

«Πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν», επισήμανε εξ άλλου. Αφού θύμισε το ασφυκτικό πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, τόνισε πως το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας «έχει κλείσει από τα άλλα κόμματα δυστυχώς».

Pαράλληλα κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate επανέλαβε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι σε πλήρη ρήξη με το αφήγημα των 3 μνημονιακών κομμάτων.