Live το debate των πολιτικών αρχηγών: Μόνιμες αυξήσεις των μισθών, τονίζει ο Μητσοτάκης - Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, λέει ο Τσίπρας

Στην ΕΡΤ διεξάγεται το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, μετά από οκτώ χρόνια.

Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά, με ώρα έναρξης στις 21.00.

Δείτε live:

Κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5 λεπτό.

Στη συνέχεια, θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα), διαρκείας 15 δευτερολέπτων, και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα θέσει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών ενοτήτων θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Οι θεματικές ενότητες

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την διακομματική επιτροπή οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

  • Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,
  • Εξωτερική Πολιτική και ‘Αμυνα,
  • Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,
  • Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,
  • Περιβάλλον και Ενέργεια και
  • Νέα Γενιά

Η διάρκεια της τηλεμαχίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Κ. Μητσοτάκης: Μόνιμες αυξήσεις των μισθών – Ανοιχτό παράθυρο για επέκταση market pass

Το debate ξεκίνησε, με τη Σία Κοσιώνη, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ, να κάνει την πρώτη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση ήταν για την ακρίβεια, με τον πρωθυπουργό να απαντά πως δεσμεύεται για μόνιμη αύξηση των μισθών, ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός, ενώ, απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε πως, αν χρειαστεί, θα επεκταθεί το market pass.

Σία Κοσιώνη: Η τιμή του φυσικού αερίου έχει φτάσει κάτω από τα 40 ευρώ, ο πληθωρισμός πέφτει και οι τιμές αυξάνονται. Κοιτώντας πίσω, σας ρωτώ τι θα κάνετε διαφορετικά ώστε οι τιμές να πέσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που πιέζονται από τις τιμές των τροφίμων. Πέφτει ο πληθωρισμός, όχι όμως οι τιμές. Πρώτο, μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό κάνει το καλάθι του νοικοκυριού. Εκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Το market pass είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια. Το πιο σημαντικό, μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε.

Σία Κοσιώνη: Το market pass θα τελειώσει μετά τις εκλογές, το ΦΠΑ κάποια στιγμή θα μειωθεί. Τι θα γίνει με τις τιμές των τροφίμων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.

Τσίπρας για εξοπλιστικά: Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα – Οι φράχτες δεν λύνουν το μεταναστευτικό

Τη δεύτερη ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα έκανε η Σία Κοσιώνη για εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική και τον ρώτησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αν κάποια από αυτά θα τα επαναδιαπραγματευτεί. Στη συμπληρωματική ερώτηση η κυρία Κοσιώνη ρώτησε για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων.

Σία Κοσιώνη: Η κυβέρνηση έτρεξε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν στηρίξατε. Τι θα κάνετε αν είστε κυβέρνηση, θα τα επαναδιαπραγματευτείτε;

Αλέξης Τσίπρας: Μου δίνεται την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε. Ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ.Μητσοτάκης. Τις φρεγάτες Belhara, τα πρώτα Rafale.
Δεν υπερψηφίσαμε προγράμματα που ήταν υπερκοστολογημένα όπως για την Καλαμάτα και τα επιπλέον Rafale γιατί δεν ήρθα από τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά από την πολιτική.
Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ΕΑΒ. Δεν μπορεί η Τουρκία να δίνει το 60% στην αμυντική της βιομηχανία και και εμείς όχι.

Σία Κοσιώνη: Εχετε πάρει αποστάσεις και για την πολιτική συνόρων όπως για το φράχτη στον Εβρό και τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων

Αλέξης Τσίπρας: Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο και εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση και δεν τον γκρεμίσαμε τον φράχτη. Ομως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, αλλά με νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου από την ΕΕ. Μην κοροϊδεύουμε όπως ο Τραμπ.