Μητσοτάκης: «Θα φέρουμε επανάσταση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ τη νέα τετραετία»

Συζήτηση με πολίτες για την Υγεία είχε το απόγευμα της Τρίτης στο Ωδείο Αθηνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να καταπολεμηθούν οι παθογένειες στο ΕΣΥ, ενώ παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο από τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολίτες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

«Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση τη δεύτερη τετραετία στην καταπολέμηση των παθογενειών, θέλουμε να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισήμανε στην αρχή της παρέμβασής του στη θεματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κάθονται και κάθισαν στις ”ηλεκτρικές” καρέκλες του υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση κατά 37% των δαπανών υγείας, στην αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, αλλά και στην αύξηση κατά 10% των αμοιβών των γιατρών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό του προσωπικού ιατρού.

«Αποτελεί δέσμευσή μου ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ να επανεπενδύεται στην Υγεία, εκτός από τους πόρους που έχουν ήδη προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρύτερα».

Ο πρωθυπουργός μιλά για την Υγεία με πολίτες σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση της Υγείας.

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, που φιλοδοξούμε να γίνει εντός της επόμενης τετραετίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Ξέρουμε που έχουμε «ρίξει θεμέλια», που έχουμε «χτίσει ορόφους» και που να τρέξουμε πιο γρήγορα

«Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία παγκόσμια «βόμβα» και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στους πολίτες για την Υγεία και το σχέσιο της ΝΔ για την επόμενη τετρατετία

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των προσωπικών ιατρών. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική για τα Κέντρα Υγείας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δρομολογείται η ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας.

Μητσοτάκης: Επιδιώκουμε μία δίκαιη πολιτική για την υγεία -Πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις

«Επιδιώκουμε μία δίκαιη πολιτική για την Υγεία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επικαλούμενος το εθνικό γνώρισμα της νησιωτικότητας επέμεινε πως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως του που διαβιούν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως για αυτόν ο συγκεκριμένος τομές αποτελεί και προσωπική πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «πάντα φθηνότερο να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις» και σημείωσε ότι στον προσυμπτωματικό έλεγχο τα αποτελέσματα είναι ορατά. «Για μένα προσωπικά η δημόσια υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

«Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα της θεσμοθέτησης του ρόλου των ασθενών στο σχεδιασμό της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη θεματική εκδήλωση για το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία την επόμενη 4ετία.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ρόλος των ασθενών είναι κρίσιμος και σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση των πόρων του ΕΣΥ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να γίνει την επόμενη 4ετία αξιολόγηση παντού και δη ανάμεσα στις νοσοκομειακές μονάδες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτομαι μάλιστα εκτεταμένη αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά στα κλινικά και τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα πρόσωπα μετράνε και η αξιολόγηση θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πεδίο των νοσοκομείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τους ειδικούς εάν ιεραρχούν ως προτεραιότητα τις αμοιβές ή τις συνθήκες εργασίας και στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους γιατρούς του ΕΣΥ να εξασκούν το επάγγελμα και εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να προσληφθούν 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές εντός των επομένων 4 χρόνων. Ο πρωθυπουργός επέμεινε, δε, στην αύξηση των απολαβών, αλλά και στην αισθητή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών χαρακτηρίζοντας «ανάγκη» να εκσυγχρονιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ ).