Αύριο η απόφαση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη - Ποια κόμματα έχουν ήδη κοπεί, ποια είναι υπό εξέταση

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον Αρειο Πάγο.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές δήλωσαν συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι. Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προχωράει τη διαδικασία για την ανακήρυξη των κομμάτων, των συνδυασμών των κομμάτων και των μεμονωμένων υποψηφίων που έχουν υποβάλει αίτηση για να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023.

«Όχι» στην εξαίρεση δικαστών από την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη

Απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει το «εθνικό κόμμα Έλληνες» σε βάρος τριών δικαστών του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα που έχει ιδρύσει ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης με την αίτηση που υπέβαλε το απόγευμα του Σαββάτου ζητούσε να απέχουν ή να εξαιρεθούν τρεις γυναίκες δικαστές, επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι έχουν ετοιμάσει προσχέδιο σκεπτικού απόρριψης της υποψηφιότητας του κόμματος.

Μπλόκο στο κόμμα Μπογδάνου-Εμφιετζόγλου και της Λατινοπούλου

Το πρώτο μπλόκο από το Αρειο Πάγο ήρθε την περασμένη Πέμπτη και ήταν για το κόμμα Μπογδάνου-Εμφιετζόγλου.
Συγκεκριμένα σε βάρος του κατατέθηκε προσφυγή από το κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»-ΕΛΛ. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, στην οποία υποστηρίχθηκε πως οι κύριοι Μπογδάνος-Εμφιετζόγλου τού «έκλεψαν» το όνομα και ο Αρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως δικαιούχος του ονόματος είναι το προφεύγον κόμμα. Παράλληλα κρίθηκε πως το σύμβολο της «Πατριωτικής Ένωσης» (το αστέρι της Βεργίνας) είναι εθνικό σύμβολο και, εκ του νόμου, απαγορεύεται η χρήση του.ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στρέφεται κατά του Θάνου Τζήμερου, καταθέτοντας προσφυγή στον Άρειο Πάγο για τον τίτλο «Εθνική Δημιουργία».

Το δεύτερο μπλόκο ήρθε μία ημέρα μετά και ήταν για το κόμμα «ΠΑΤΡΙΔΑ» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το οποίο «κόπηκε» με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, έπειτα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Σε βάρος του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου ο κ. Μπογδάνος είχε καταθέσει προσφυγή, καταγγέλλοντας «ονοματοκλοπή» και παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου. Η προσφυγή τελικά έγινε δεκτή, καθώς το κόμμα είχε ιδρυθεί αρχικά από τον Κ. Μπογδάνο.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει στον Άρειο Πάγο υπόμνημα κατά του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος ανέφερε:

«Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε νωρίτερα υπόμνημα ενώπιον του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Ελληνες» στις ερχόμενες εκλογές. Το υπόμνημα συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικο που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αίσθημα ευθύνης, είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που εμποδίζουν εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Αποτελεί χρέος κάθε δημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού και κάθε πολίτη να προστατεύει την δημοκρατία από τους εχθρούς της. Σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή.

Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο είχε καταθέσει και το ΠΑΣΟΚ για το κόμμα Κασιδιάρη και σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε πως «θέτει ακόμα στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Η μυστική συμφωνία Κασιδιάρη-Νικολόπουλου για κάθοδο στις εκλογές

Οπως μετέδωσε και το iefimerida.gr. ο Νίκος Νικολόπουλου λίγες ώρες πριν καταθέσει την αίτηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου άλλαξε όνομα και έμβλημα στο κόμμα του. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το κόμμα Νικολόπουλου ονομαζόταν «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος». Έχει προστεθεί, δηλαδή, η ονομασία «Έλληνες», η οποία παραπέμπει στην ονομασία του κόμματος Κασιδιάρη. Έχει προστεθεί μάλιστα στο έμβλημα και η ελληνική σημαία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο μόρφωμα Νικολόπουλου-Κασιδιάρη αντιπρόεδρος και επικεφαλής εκλογικού αγώνα είναι ο πρώην βουλευτής Κώστας Κατσίκης και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Τόμπρας, ενώ ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης προσανατολίζεται να κάνει δήλωση στήριξης στον Νίκο Νικολόπουλο και στη συνέχεια να «πάει» στο κόμμα Νικολόπουλου τους δικούς του υποψηφίους από όλοι την Ελλάδα, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 200. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες Νικολόπουλος και Κασιδιάρης έχουν συμφωνήσει το 70% των ψηφοδελτίων να είναι άνθρωποι του Ηλία Κασιδιάρη και το 30% του Νίκου Νικολόπουλου.

Οι αντιδράσεις από Νικολόπουλο και Κασιδιάρη

Μετά τα σενάρια περί μυστικής συμφωνίας του Ηλία Κασιδιάρη με τον Νίκο Νικολόπουλο για κοινή κάθοδο στις εκλογές, ο δεύτερος με δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης τα διέψευσε. Από την πλευρά του ο χρυσαυγίτης περιμένει απλώς το μπλόκο από τον Αρειο Πάγο για το κόμμα του, τους «Ελληνες». Σημειώνεται πως για να καταφέρει ο Ηλίας Κασιδιάρης να «συμμαχήσει» σε ένα νέο μόρφωμα, στην αίτηση που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για συμμετοχή του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές οι υποψήφιοί του δεν θα ξεπερνούν τους 50, και έτσι το κόμμα του θα έμενε εκτός εκλογικής αναμέτρησης.

Σημειώνεται όμως ότι προσφυγή κατά του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης με τίτλο «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» κατέθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν λήξει η προβλεπόμενη προθεσμία, το κόμμα «Έλληνες», του Δημήτρη Μιχάκη. Με την προσφυγή, ο κ. Μιχάκης ζητεί να αναγνωριστεί το δικό του κόμμα ως δικαιούχος του ονόματος «Έλληνες» και να αφαιρεθεί αυτή η λέξη από την ονομασία του κόμματος που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Υπό εξέταση και το κόμμα Κανελλόπουλου

Σε ό,τι αφορά το φάκελο του κόμματος «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου είναι υπό εξέταση, καθώς το όνομά του είχε εμπλακεί στις μεθοδεύσεις προκειμένου ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης να κατέλθει στις εκλογές.

Ο κ. Κανελλόπουλος είχε θέσει σε αναστολή λειτουργίας το «ΕΑΝ» προκειμένου να μπει «μπροστινός» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο εγκαταλείφθηκε και ο ίδιος έθεσε ξανά σε λειτουργία το «ΕΑΝ», χωρίς όμως να εμφανίζεται στις τάξεις του ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης.