Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή ΝΔ: «Αυτοδυναμία, όχι σε πολιτική παραλυσία με πιθανή αταίριαστη συνεργασία» (video)

Στη διευρυμένη πολιτική επιτροπή της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές επιδιώκει «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα» για να προσθέσει αφήνοντας αιχμές για την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων: «Για να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργίας, χωρίς όμως τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και μακριά από τα βαρίδια μιας πολιτικής παραλυσίας με τη μορφή μιας πιθανής αταίριαστης συνεργασίας».

Ο πρωθυπουργός δυο 24ωρα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, το Σάββατο, αναφέρεται στα κρίσιμα διλήμματα των εκλογών ενώ κάνει και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σημεία από την ομιλία Μητσοτάκη

  • Στα πρόσωπα σας βλέπω τη σιγουριά της νίκης και τη βεβαιότητα ότι αυτή η εκστρατεία θα φέρει την αυτοδυναμία. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.
  • Για να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της δημιουργίας, χωρίς όμως τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και μακριά από τα βαρίδια μιας πολιτικής παραλυσίας με τη μορφή μιας πιθανής αταίριαστης συνεργασίας.
  • Σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που συμπυκνώνουν τρεις μεγάλες κατακτήσεις γιατί από το 2019 μέχρι σήμερα πετύχαμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ.
  • Είναι αλήθεια ότι καμία κυβέρνηση δεν πολέμησε σε τόσα διαφορετικά μέτωπα και πιστεύω ότι και καμία δεν έχει δείξει και τόσο σημαντικό έργο σε ένα τόσο μικρό διάστημα και δυσμενές περιβάλλον. Μέσα σε τέσσερα χρόνια ψηφίσαμε 423 νόμους
  • Είχαμε μεγάλη δυσκολία να κάνουμε επιλογές για τα ψηφοδέλτια, πράγμα που δεν είναι αυτονόητο. Η ΝΔ έχει μεγάλο στελεχιακό βάθος.
  • Δίνω πάντα ευκαιρία σε νέα στελέχη με πυξίδα την αξιοκρατία.
  • Η γόνιμη κοινοβουλευτική παραγωγή έργου γινόταν την ώρα που η πατρίδα μας γινόταν ισχυρότερη οικονομικά, κοινωνικά και γεωστρατηγικά.
  • Η κεντρική μας δέσμευση ήταν ότι θα μειώσουμε φόρους και εισφορές για όλους. Μειώσαμε 50 φόρους και κατά 4 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν 35% μικρότερο ΕΝΦΙΑ, πάνω από την προεκλογική μας δέσμευση. Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης.
    Το μέρισμα της ανάπτυξης μπορούμε να το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και μπορέσαμε να δώσουμε για πρώτη φορά αυξήσεις της τάξης του 8% στους συνταξιούχους μετά από 12 χρόνια. Όσο υψηλότερη ανάπτυξη, τόσο υψηλότερες και οι μελλοντικές αυξήσεις που θα δίνουμε στους συνταξιούχους. Και βέβαια όσοι αδικούνται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου ενισχύθηκαν πρόσφατα με 200 -300 ευρώ και έχω δεσμευτεί να στηρίζω τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν θύμα του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Οι επικουρικές που αργούν αποζημιώνονται με 100 ευρώ.
  • Ξεπεράσαμε τη δέσμευση μας για τον κατώτατο μισθό. Ο βασικός μισθός πήγε από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ.
  • Ξεπεράσαμε τη δέσμευσή μας για τον κατώτατο μισθό. Ο βασικός μισθός πήγε από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ.
    25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών έγιναν από αυτή την κυβέρνηση.
  • Η ψηφιακή επανάσταση έχει απλοποιήσει την καθημερινότητα των πολιτών
  • Θα διπλασιάσουμε το κονδύλι ώστε άλλες 10.000 νέοι να μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του προγράμματος «Σπίτι μου».
  • Ο κ. Τσίπρας τάζει πάλι παροχές, πολλές παροχές. Τις κοστολογούμε γύρω στα 45 εκατ. σε βάθος τετραετίας. Εάν ποτέ εφαρμοζόντουσαν είτε θα οδηγούσαν σε ένα τσουνάμι νέων φόρων ή σε χρεοκοπία της χώρας, είτε νέα μνημόνια. Μιλάμε για ένα σχέδιο που είναι τόσο ανεφάρμοστο που πιστεύω ότι το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Επειδή όμως ξέρουν ότι θα χάσουν δεν τους στοιχίζει και τίποτα να τάζουν τον ουρανό με τ΄ άστρα.
  • Το πιο εντυπωσιακό με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το σύνθημα που επέλεξε: «Δικαιοσύνη παντού», έχοντας δίπλα του τον καταδικασμένο Νίκο Παππά. Εξακολουθούν να έχουν το θράσος με οργισμένες ανακοινώσεις να επικαλούνται το ηθικό πλεονέκτημα αυτοί που δεν ήξεραν τι έκανε ο ευρωβουλευτής τους.
  • Χαρακτήρισα και επιμένω στον χαρακτηρισμό τον ΣΥΡΙΖΑ «δημοκρατική εξαίρεση», καθώς έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή απέχοντας από την ρύθμιση που προστατεύει τη Βουλή από τους αχυρανθρώπους.
    Σήμερα θα μπορούσα να τον ονομάσω «ηθική εξαίρεση» στη δημόσια ζωή για την τοξικότητα με την οποία την δηλητηρίασε συστηματικά εδώ και μια τετραετία. Δειλιάζουν να ζητήσουν συγγνώμη όταν όλα και όλοι τους διαψεύδουν, , όπως αυτό που έγινε με την UNESCO.
  • Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για γέλια ή για κλάματα, αλλά είναι σίγουρα ένοχος για την παγίδα της απλής αναλογικής, της προοπτικής της ακυβερνησίας που άφησε πίσω του. Τους λέμε λοιπόν, στην έναρξη της προεκλογικές περιόδου δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η συνέπεια των λόγων με τις πράξεις μας γίνεται η νέα συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό.
  • Όπως σήμερα υλοποιούμε αυτά που είπαμε χθες, έτσι θα κάνουμε πράξη αύριο αυτά που σχεδιάζουμε σήμερα. Αυτό άλλωστε είναι και το δίλημμα της 21ης Μαΐου: Βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση που ξεπερνά τρικυμίες ή ερασιτέχνες που ναυαγούν στις δυσκολίες; Θέλουμε ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή θέλουμε ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα; Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες.
  • Αποφασίζουμε επιστροφή σε φόρους και περικοπές ή συνεχίζουμε με ελαφρύνσεις και καλύτερες αμοιβές. Θα βιώσουμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στις απειλές ή θα την κρατήσουμε περήφανη και θωρακισμένη;
  • Ψηφίζουμε ταυτόχρονα με τους γείτονές μας και το αποτέλεσμα θα στείλει ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.