Υπουργοί, «γόνοι» και δημοσιογράφοι στην μάχη του σταυρού με τη Νέα Δημοκρατία

Η ακτινογραφία των 268 υποψηφίων βουλευτών που ανακοινώθηκαν από το κυβερνών κόμμα για τις εκλογές του Μαΐου βγάζει σημαντικά στατιστικά στοιχεία – χωρίς να έχουν κλείσει οριστικά τα ψηφοδέλτια και χωρίς να συνυπολογιστούν οι νυν βουλευτές του κόμματος που αν δεν υπάρχει κώλυμμα, όπως στην περίπτωση Πάτση θα είναι υποψήφιοι και πάλι.

Η κατανομή των επαγγελμάτων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ
Οι δικηγόροι και οι οι ιατρικές ειδικότητες κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά των υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Οι επαγγελματικές «φυλές» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Σύμφωνα με την καταγραφή οι δικηγόροι προσεγγίζουν το 18,2%, οι ιατροί, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, νοσηλευτές το 17,1% και ακολουθούν οι επιχειρηματίες με 11,15%.

Κάτω από το 10% βρίσκονται οι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γεωλόγοι με 8,9% και ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί με περίπου 7%. Πολλοί δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια με 5,9%, ακολουθούν οι Οικονομολόγοι με 5,6%, οι Σύμβουλοι με 4,5%, ιδιωτικοί υπάλληλοι με 4% , δημόσιοι υπάλληλοι με 3,3%, απόστρατοι με 2,7% και άλλα επαγγέλματα

Οι υπουργοί που διεκδικούν εκλογή για πρώτη φορά

Οκτώ μέλη των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν ήταν βουλευτές διεκδικούν την εκλογή τους.

Στην Α’ Αθηνών ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στην Α’ Πειραιώς η Δόμνα Μιχαηλίδου, στην Ανατολική Αττική ο Στέλιος Πέτσας και η Σοφία Ζαχαράκη, στον Δυτικό Τομέα η Μαρία Συρεγγέλα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Μαγνησία ο Χρήστος Τριαντόπουλος, στον Βόρειο Τομέα ο Νίκος Παπαθανάσης.

Επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης κατεβαίνει στο Νότιο Τομέα και ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ηλεία. 

Οι «γόνοι» που διεκδικούν την «κληρονομιά» των ψηφοφόρων

Ως «μεταγγραφή» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όπου βρίσκονταν οι γονείς τους διεκδικούν έδρα στην Α΄Αθηνών η Άννα Ροκοφύλλου και στην Αρκαδία ο Απόστολος Σπυρόπουλος.

Στην Α’ Αθηνών υποψήφια έιναι η δικηγόρος Καλλιόπη- Λάουρα Δαμιανού, κόρη του πρώην υφυπουργού Θόδωρου Δαμιανού, στο Νότιο Τομέα η Θεοδώρα Πάλλη – Πετραλιά, κόρη της Φάνης Πάλλη- Πετραλιά, η Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη, ο οποίος όμως εκλεγόταν στην Φθιώτιδα, στα Τρίκαλα ο ανιψιός του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, Μιχαήλ Χατζηγάκης, στα Χανιά ο ανιψιός του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και η χήρα του Μανούσου Βολουδάκη, Σεβαστή Βολουδάκη.

Στην Αιτωλοακαρνανία, υποψήφιος είναι ο παραγωγός τηλεοπτικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου Γεώργιος Σταμάτης, γιός του πρώην υπουργού Δημητρη Σταμάτη

Οι δημοσιογράφοι που επιδιώκουν να γίνουν βουλευτές

Στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι εκ νέου υποψήφιος ο τηλεπαρουσιαστής Δημήτρης Βενιέρης, στο Νότιο Τομέα ο Γρηγόρης Ψαριανός θέλει να ξαναμπεί στο Κοινοβούλιο, στον Βόρειο Τομέα για μία ακόμη φορά ο Φώτης Καρύδας και η αθλητικογράφος – παρουσιάστρια Άρια Αγάτσα, η οποία έχει θητεία στο παρελθόν στη Βουλή ως βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ.  Στην Λέσβο ο Ιάσων Πιπίνης, στον Δυτικό Τομέα η Σταυρούλα Κούσκουρη, στην Δυτική Αττική η Ευγενία Μπάρα, στην Ηλεία η Άννα Βλαγκούλη και ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Πατρίς» Ελευθέριος Βαρουξής. Στο Ηράκλειο Κρήτης η Αντιγόνη Ανδρεάκη, στο Λασίθι η Ελένη Βλάσση, στην Μεσσηνία η Μαρία – Ελένη Γυφτέα, στην Ροδόπη ο Θεοφάνης Κωφίδης.

Στον Νότιο Τομέα κατεβαίνει ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεπαρουσιαστής Ποσειδώνας Γιαννόπουλος.