«Ο φράχτης θα τελειώσει» - Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα το μεταναστευτικό και ο Έβρος - Επί τόπου ο Μητσοτάκης μετά το μπλόκο ΣΥΡΙΖΑ

Το μεταναστευτικό και ο φράχτης στον Έβρο ανεβαίνουν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου, η Κουμουνδούρου ανέβασε τους τόνους για το μεταναστευτικό και τον φράχτη στον Έβρο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντά ότι η χώρα δεν θα επανέλθει στην κατάσταση χάους όπως ήταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σήμερα το πρωί από τον Γέρακα ξεκάθαρο μήνυμα: «Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση όμως ήρθε από τον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του στον Γέρακα.

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει»

«Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία που ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλώς κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα.
Και σε όλους αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που μας είπαν “η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα”, τους απαντώ λέγοντάς τους δύο πράγματα: Πρώτον, ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης, η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει πια τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Όμως, και σε όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα, φορώντας το κομματικό τους καπέλο και τις κομματικές τους παρωπίδες, να υπονομεύσουν το έργο αυτής της κυβέρνησης, τους απαντώ ξεκάθαρα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει», είπε ο πρωθυπουργός.

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο.

 

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης για την υπογραφή επέκτασης του φράχτη

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στον Έβρο για την υπογραφή επέκτασης του φράχτη έχει έναν ιδιαίτερα ισχυρό συμβολισμό για την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αυτή την τετραετία στο μεταναστευτικό και την προστασία των συνόρων. Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει ξανά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητάει να μη χρηματοδοτεί η Ε.Ε. την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά της σύνορα αποδεικνύει πως η Κουμουνδούρου δεν έχει αφήσει πίσω της «την αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, στην εποχή τού “δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα” και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες… λιάζονταν στην επικράτειά μας», τονίζουν από την κυβέρνηση.

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό

Ο Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το 2015 το 75% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσε μέσα από την Ελλάδα. Το 2022 μόλις το 5% διέρχεται μέσα από τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαδημούλη και στην τροπολογία που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου για υπογράμμισε πως πρόκειται για «συνέχεια της διατύπωσης του κ. Τζανακόπουλου ότι ο φράκτης στον Έβρο είναι παράνομος. Η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι σαφέστατη να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους».

Παπαδημούλης: «Μπλόκο» στον φράχτη του Έβρου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο να σταματήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ηχηρό ”όχι” της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας και Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», έγραψε την Τετάρτη στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα βάζοντας την όπισθεν

Έντονη ήταν χθες η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη έγραψε στο Facebook ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό.

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως είναι απόφαση της να ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί 37,5 χλμ. και αύριο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθούν στον Έβρο για να υπογραφεί η σύμβαση ακόμα 35 χλμ. τα οποία χρηματοδοτούνται με 100 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την τροπολογία που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επιχειρεί να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή του φράχτη, είπε «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη στάση του κ. Παπαδημούλη παίρνει μια απαράδεκτη θέση σε ένα κρίσιμο θέμα ασφάλειας και απλώς είναι σταθερός στη λογική “στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα” και στη στεριά, που υπάρχουν, είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε.
«Αν κρατήσουν τον κ. Παπαδημούλη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά. Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας και κρατά μια συμπεριφορά που είναι τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».

Επιμένει ο Παπαδημούλης: Είναι θέση του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως εξακολουθεί να επιμένει στη στάση του και σχολίασε την ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Σταματήστε επιτέλους τα Fake News και την αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Η δήθεν ”τροπολογία Παπαδημούλη” είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ!».

Φίλης: Όποιος έρχεται ικέτης στα σύνορα να μπορεί να εξετάζεται η περίπτωσή του

Χθες πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη στάση που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του μεταναστευτικού σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας, ανέφερε: «Θα εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίζεις τα σύνορά σου αλλά με τη δυνατότητα όποιος έρχεται ικέτης στα σύνορα να μπορεί να εξετάζεται η περίπτωσή του και όχι να γίνονται επαναπροωθήσεις με κόστος ζωών».

Ακόμη, σε ερώτηση για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Φίλης είπε πως δεν γνωρίζει ποια είναι τα σχέδια από εδώ και μπρος, ωστόσο συμπλήρωσε πως «εμείς κυβερνήσαμε, δεν το ρίξαμε τον φράχτη. Τον ρίξαμε τον φράχτη;».