Η Γαλλία εμπαίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σαφή προειδοποίηση προς την Κομισιόν ότι δεν πρόκειται να λάβει μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της χώρας, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, έστειλε το Παρίσι, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα τηρήσει τις δημοσιονομικές του δεσμεύσεις.

Τρεις εβδομάδες πριν, η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει στο Παρίσι νέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, μέχρι το 2017 ώστε να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε επίσκεψη του στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου, προσπάθησε να πείσει, για τρίτη συνεχή φορά, το Κολλέγιο των Επιτρόπων και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι παρά τις διαδοχικές παρατάσεις που έχει πάρει το Παρίσι, αυτή τη φορά θα λάβει σοβαρά τις δεσμεύσεις του.

«Οι γαλλικοί τροχοί είναι σε κίνηση και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, το Παρίσι εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» του, σχετικά με τα μέτρα ανάπτυξης και τις περικοπές, διευκρινίζοντας ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα συμφωνήσει το Παρίσι θα εξαρτηθούν από την οικονομική ανάπτυξη.

«Ενημέρωσα την Επιτροπή, ότι δεν θα πάρω ποτέ μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη που ξεκινά να επανέρχεται», τόνισε ο κ. Βαλς, προσθέτοντας ότι «κάθε νέα προσπάθεια που υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη δεν αποτελεί επιλογή».