Μέρκελ: Αναμένουμε, άμεσα, πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων εκπονημένο από την Αθήνα

Για επίτευξη δέσμευσης από πλευράς όλων των παρισταμένων στην «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ελληνικό ζήτημα.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι όλοι επίσης δεσμεύτηκαν να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας με ταχύτερους ρυθμούς και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης αλλά και ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εργασίες ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες αναμένεται από την Αθήνα να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, την ευθύνη για την εκπόνηση των οποίων θα έχει πλήρως η ελληνική κυβέρνηση, και σε αυτόν θα αναφέρεται σαφώς τι έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τι θέλει να κάνει στο εξής.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι έγινε ένας δημιουργικός διάλογος κατά τον οποίο δεν έγιναν αναφορές στους υψηλούς τόνους και στους χαρακτηρισμούς των τελευταίων ημερών από οποιαδήποτε πλευρά. Τόνισε επίσης ότι η κουβέντα δεν προχώρησε σε πολλές λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση δράση και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πράξει ό,τι λέει. Επανέλαβε πάντως ότι για να υπάρξει χρηματοδότηση θα πρέπει να προηγηθεί αποτίμηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς από τους θεσμούς αλλά και ότι, αν υπάρξει συμφωνία, θα δρομολογηθεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης που απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι κάτι για το οποίο την ευθύνη έχει το Eurogroup.