Τσίπρας για Τέμπη: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί» (video)

Την πρόθεση του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις ερωτήσεις της Ράνιας Τζίμα και του Γιάννη Πρετεντέρη.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί»

Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είπε ότι «είναι αδιανόητο να γίνει μετωπική σύγκρουση τρένων», παραδέχθηκε ωστόσο «το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί», υπό την έννοια ότι και ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. «Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Σε κρίσιμες στιγμές ανέλαβα την ευθύνη και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σε καταστροφές μεγάλες έχω αναλάβει την ευθύνη», είπε.

«Έχουμε έναν σιδηρόδρομο που έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική σύμβαση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 -επί πρωθυπουργίας του- είχε υλοποιηθεί το 72% της εν λόγω σύμβασης.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2023 -επί κυβέρνησης ΝΔ- είχε υλοποιηθεί το 77% της σύμβασης. «Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αναγκαστική» η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ από την κυβέρνησή του, είπε ότι «ήταν αναγκαστική», λέγοντας ότι δεν υπήρχε τότε άλλη επιλογή. Για τον μοιραίο σταθμάρχη Λάρισας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ήταν άπειρος» και χαρακτήρισε «παράνομη» τη μετάταξή του.

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα το έργο της για την τραγωδία στα Τέμπη», είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας. «Για όποιον χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα κάνουμε εξεταστική», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το σύστημα GSM-R, λέγοντας ότι η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί εάν το σύστημα ήταν σε λειτουργία. Και υποστήριξε ότι το GSM-R είχε ολοκληρωθεί το 2018, είχε δοκιμαστεί, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία ποτέ.

Κάνοντας σύγκριση της τραγωδίας στο Μάτι με αυτή στα Τέμπη, ανέφερε ότι «στο Μάτι είχαμε να κάνουμε με ένα φυσικό φαινόμενο, ενώ στα Τέμπη υπήρχαν αποκλειστικά ανθρωπογενή αίτια».

Για εκλογές και δημοσκοπήσεις

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές», είπε στη
συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Έχει την ευθύνη να μας πει από τώρα πότε θα γίνουν οι εκλογές».

Για τις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη είπε ότι «δείχνουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πτώση της ΝΔ» και ότι «είναι εφικτός ο στόχος να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής».

«Η χώρα έχει ανάγκη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για τον Παύλο Πολάκη σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Εγώ είχα την ευθύνη, όταν ο Παύλος Πολάκης αλλοίωσε την εικόνα του κόμματος, να τον παραπέμψω στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε την συνέντευξη: