Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας, επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ενώ σχολίασε και την μηδενική τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, βασικό μέλημα της ελληνικής διπλωματίας, είναι η διατήρηση του καλού κλίματος, καθώς, πλέον, είναι ευκολότερο να γίνει μία επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαίου της θάλασσας
Απαντώντας σε ερώτημα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα υποστήριξε πως «θα προτιμούσα η επίσκεψη να γινόταν χωρίς πυρετό. Ήταν μία εξαιρετική επίσκεψη. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν δημοσίως και κατ’ ιδίαν την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Κληθείς να απαντήσει στην επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και τα μηνύματα που έχει αποκομίσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «είχα μιλήσει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι ΗΠΑ είδαν με πολύ θετικό τόπο τη δυνατότητα επανέναρξης των συζητήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Μη θεωρήσει κανείς ότι η αμερικανική πλευρά μπήκε σε λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».
Η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την πολιτική
Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ο κ. Δένδιας είπε πως «η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την εξωτερική πολιτική. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Το κλίμα είναι διαφορετικό. Υπάρχει η επαναπροσέγγιση των κοινωνιών και είναι ευκολότερο να γίνει επανέναρξη των συζητήσεων. Είμαστε παραμονή των εκλογών. Να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που υπάρχει. Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Το κλίμα επιτρέπει επανέναρξη των συζητήσεων και θέλουμε να το διατηρήσουμε. Δεν θέλω να ξύσω πληγές για το παρελθόν που μας πλήγωσε. Εμείς έχουμε σαφή αντίληψη των πραγμάτων. Να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα».
«Πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν οι διαφορές. Πιστεύω ότι πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ακολούθως απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο που επιδεικνύεται μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη Συμμαχία ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι απολύτως θετικό. Η Τουρκία πρέπει να κυρώσει την ένταξη των δύο χωρών. Λάθος να αφήνουμε εκτός Σουηδία και Φινλανδία».
«Δεν πίστευα ποτέ ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι. Το τυχαίο φοβόμουν. Μειώνεται δραματικά, αν δεν μηδενίζεται τελείως η πιθανότητα», επεσήμανε ακόμη σχετικά με το εάν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.
Τέλος αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημείωσε ότι «είναι ένας τραγικός πόλεμος για έναν χρόνο, τελείως άχρηστος πόλεμος, βάρβαρη εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα. Δεν είναι καθόλου εύκολη η επίλυση του πολέμου. Εδώ υπάρχει άσπρο μαύρο, δίκαιο άδικο, όπως λέμε εμείς για το διεθνές δίκαιο και τα ίδια εφαρμόζουμε για Ουκρανία. Δεν έχουμε επιλογές. Θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε».