Με ανοιχτά εσωκομματικά «μέτωπα» στις Βρυξέλλες

Με έναν «πονοκέφαλο» παραπάνω μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί και η κρίσιμη συνάντηση με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ (ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) αλλά και Γερούν Ντάισελμπλουμ (τον οποίο δεν είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά), ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του σκόπευαν να αξιοποιήσουν την συναίνεση που είχε επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική σκηνή της χώρας ως προς το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να δείξει η ελληνική πλευρά ότι υπάρχουν ορισμένες κόκκινες γραμμές που τις συμμερίζονται και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, λόγω της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία μετά από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας και ύφεσης.

Είτε υπήρχε είτε δεν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός, το ζήτημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του όχι την συναίνεση που είχε προδιαγραφεί από την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά την εικόνα μιας Βουλής με σκηνές χάους όπου επί ώρες η Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου αντιπαρατίθεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με το σύνολο σχεδόν της αίθουσας, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου τμήματος του κόμματός της. Η πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου να να σημειώσει, επικαλούμενη δικαίωμά της που προκύπτει από διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, ότι κρίνει αναγκαία την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου αποδεχόμενη, ουσιαστικά, ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η Χρυσή Αυγή, πλην όμως χωρίς να έχει τις απαραίτητες 15 υπογραφές για να το καταθέσει επισήμως, πυροδότησε αλυσιδωτές εκρήξεις που κράτησαν επί ώρες και έκαναν το κλίμα συναίνεσης που επικρατούσε λίγη ώρα νωρίτερα μετά και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα να μοιάζει μακρινό παρελθόν.

Η ένταση έφτασε σε τέτοιο σημείο που εκτός του ότι ΝΔ και ΚΚΕ απείλησαν να φύγουν από την αίθουσα, κατά πληροφορίες παρενέβη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου στο γραφείο του όπου έγινε, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, «χαμός». Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να της ζήτησε να υπαναχωρήσει άμεσα από το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, εκφράζοντας και συνολικότερη δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο η κ. Κωνσταντοπούλου έχει επιλέξει να χειρίζεται ζητήματα του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρκώς εντάσεις.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, επιστρέφοντας στην αίθουσα, «αναδιπλώθηκε» αλλά αυτό δεν κατάφερε να αποκαταστήσει το κλίμα που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο επί της αρχής να το ψηφίσει μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), το Ποτάμι να ψηφίσει «παρών», όπως και το ΚΚΕ, και οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μην κάνουν τίποτε συνεχίζοντας να διαμαρτύρονται για τα όσα προηγήθηκαν.

Απέναντί της, η κ. Κωνσταντοπούλου βρήκε για μια ακόμη φορά και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος με τοποθέτησή του δεν έκρυψε τη δυσφορία του (και προφανώς και άλλων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος) τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και εντυπώσεις ευαισθησιών που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις Δικαιοσύνης» ενώ επέκρινε ουσιαστικά την Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι «άλλα πράγματα ανέμενε να δει ο κόσμος από μας σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιδικίες. Πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητά τα θέματα αυτά ώστε να μην προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με διαδικαστικά θέματα».

Είχε προηγηθεί και η ανοιχτή κόντρα της κ. Κωνσταντοπούλου με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπαλάφα, στην συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ, την Τρίτη. Ο κ. Μπαλάφας εξερράγη κατά  της Προέδρου λέγοντας: «Θέλω να έρχομαι κάθε φορά εδώ για να συζητώ το συγκεκριμένο θέμα. Το να κάνω διαλέξεις εφ’ όλης της ύλης δεν με εκφράζει. Δεν είναι δημοκρατικό, κατά τη γνώμη μου, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Και μόνο τον ναρκισσισμό τρέφει αυτού του οποίου το κάνει». Και συνέχισε: «Είμαι άσος στις διαδικασίες, σας διαβεβαιώ. Τις παίζω στα δάχτυλα, αλλά σέβομαι τον χρόνο όλων μας και την ποιότητα των ομιλιών».

Μετά και από αυτό, κοινή πεποίθηση τείνει να γίνει η εκτίμηση ότι οι σχέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Τσίπρα αρχίζουν να γίνονται έντονα προβληματικές, καθώς το Μαξίμου φέρεται να εκτιμά ότι η Πρόεδρος της Βουλής όχι μόνο φέρνει σε δύσκολη θέση συχνά την κυβέρνηση με διάφορες επιλογές της, τις οποίες συχνά, όπως διαρρέεται, ουδείς γνωρίζει πριν εκδηλωθούν, αλλά πλέον, μετά από τα όσα έγιναν την Τετάρτη, προκαλεί πρόβλημα και στην ίδια την διαπραγματευτική εικόνα που η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει.

Σε αυτό το πρόβλημα προστέθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, και η αποχώρηση του Γιάννη Μηλιού, σημαίνοντος στελέχους του κόμματος,  από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηλιός ανακοίνωσε την αποχώρησή του με ένα tweet, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Είχε προηγηθεί η ανοιχτή διαφωνία του και η σκληρή κριτική του για την «επικοινωνιακή» διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση αλλά και για το περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι η αποχώρηση Μηλιού δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική επιλογή αλλά αντανακλά βαθύτερα ζητήματα που πλέον αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του λόγω των χειρισμών που έχουν επιλεγεί σε επίπεδο τακτικής και ουσίας στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα ζητήματα αυτά δεν αποκλείεται να πάρουν και μεγαλύτερες διαστάσεις, με «διάφορα κέντρα» να διαμορφώνονται εντός του κυβερνώντος κόμματος, κάνοντας την τήρηση ισορροπιών από την κυβέρνηση ακόμη δυσκολότερη.