Προεκλογική αφετηρία η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη - Όλα όσα προανήγγειλε

Την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ πραγματοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την θεματική συνέντευξη για την οικονομία, δίνοντας το πρώτο στίγμα για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει για την επόμενη τετραετία εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του.

Τα όσα περιέγραψε σε αμυδρές γραμμές, προς το παρόν, δείχνουν και τις κοινωνικές ομάδες που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει ενόψει των εκλογών το κυβερνητικό επιτελείο.

Οι νέοι ψηφοφόροι αποτελούν το «ιερό δισκοπότηρο» του εκλογικού σώματος για όλα τα κομματικά επιτελεία και αξιοποιούνται όλα τα μέσα για να τους προσεγγίσουν και να τραβήξουν το ενδιαφέρον τους, καθώς οι ηλικίες 17-21 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουν τις προθέσεις τους και σημαντικό ποσοστό τους βρίσκεται έξω από το πολιτικό ραντάρ.  Ο κ. Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου προανήγγειλε «σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», αλλά επέμεινε κυρίως στην δημιουργία θέσεων εργασίας που «θα είναι σταθερές και θα πληρώνουν καλύτερους μισθούς».

Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχουν το know-how…»

Λίγη ώρα αργότερα μίλησε την εκδήλωση «European Youth Day» που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, όπου μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας που είναι  «καλύτεροι μισθοί σε μια καλύτερη καθημερινότητα» και χαρακτήρισε αιχμή του κυβερνητικού προγράμματος τα προγράμματα για προσιτή στέγη σε σχεδόν 140.000 νέους και νέα ζευγάρια. Μάλιστα, επιχείρησε να περάσει στην αποδόμηση της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους χρησιμοποιώντας τη δική τους αργκό: «η απάντηση η δική σας σε κάποιους που αντί για λύσεις προτιμούν σποτάκια με «how to», χωρίς όμως να έχουν το «know-how». Και μάλιστα με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί «trendy» αλλά κινδυνεύει να καταλήξει, όπως θα έλεγαν τα παιδιά μου, «cringy», είπε χαρακτηριστικά.

Έρχονται σημαντικές εξελίξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

Ο κ. Μητσοτάκης χθες απευθύνθηκε και στους δημοσίους υπαλλήλους προαναγγέλλοντας «σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου 2024, με την εφαρμογή ενός νέου ενιαίου μισθολογίου. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που είδε καθηλωμένα τα εισοδήματα της τα προηγούμενα 12 χρόνια μετά τις περικοπές των μνημονίων, ενώ την τελευταία τριετία υπήρξαν στοχευμένες παρεμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τους γιατρούς. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση έμμεσων φόρων που θα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα, καθώς και στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Πρόσθετες παρεμβάσεις στην οικονομία

Βέβαια, στην φαρέτρα του κυβερνητικού επιτελείου ενόψει των εκλογών βρίσκεται η δυνατότητα νέων παρεμβάσεων με μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής πίεσης στα εισοδήματα από τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο ότι δημιουργείται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο κ. Μητσοτάκης το άφησε ανοιχτό για τον Φεβρουάριου και αφού πρώτα θα έχει σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για «πρόσθετες παρεμβάσεις» το επόμενο διάστημα.

Ψηλά στην ατζέντα η εξωτερική πολιτική και η Άμυνα

Ένα δεύτερο πεδίο πολιτικής το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η εξωτερική πολιτική και άμυνα, που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της δεύτερης θεματικής συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού. Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα για την τελετή παράδοσης του 5ου αεροσκάφους F-16 Viper, που θα ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία.  Στόχος είναι η ανάδειξη της αμυντικής θωράκισης της χώρας την τελευταία τριετία με τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα, που οδηγούν στην αλλαγή των ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης από την πλευρά της Τουρκίας.