Μηταράκης για Έβρο: Δύο ελληνικές ΜΚΟ διαχειρίστηκαν την υπόθεση των «38» - O ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη λάσπη ορισμένων κατά της Ελλάδας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FΜ και σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των «38» του Έβρου, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να υιοθετεί σειρά από fake news.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ ο ίδιος στις 30 Αυγούστου στη Βουλή είχε πει ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε νεκρό παιδί στον Εβρο, στη συνέχεια ο κύριος Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ και ενώ γνώριζε, αποφάσισε να υιοθετήσει τα fake news.
Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για δύο συγκεκριμένες ΜΚΟ, ελληνικής προελεύσεως, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο «στήσιμο» της επιχείρησης στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Μηταράκης
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο
Στη Βουλή στις 30 Αυγούστου σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας διαρκούς μόνιμης επιτροπής που έγινε μετά από δικό μου αίτημα αποκάλυψα στη Βουλή ξεκάθαρα τα στοιχεία ότι δεν υπήρχε νεκρό παιδί. Άρα η κυβέρνηση έχει επισήμως τοποθετηθεί στη Βουλή με στοιχεία στις 30 Αυγούστου ότι δεν υπήρχε τέτοιο περιστατικό, και όταν ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ είχε ξεκάθαρη ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε αυτό το περιστατικό αλλά επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσει να αναπαράγει τα fake news. Αυτά τα fake news μερικές εβδομάδες μετά, με δική μας πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με το Spiegel το ίδιο το Spiegel αναίρεσε τα δημοσιεύματα του. Χθες είχαμε και το δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο στηρίχτηκε στην κατάθεση ενός εκ των 38 ο οποίος όμως ήδη από 01/12/22 είχε καταθέσει στην αρμόδια αστυνομική αρχή άρα όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν και όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο εμφανές ότι υπήρξε μια συνωμοσία, ένα κύκλωμα το οποίο είχε σκοπό και να εκμεταλλευτεί αυτούς τους ανθρώπους αλλά κυρίως να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, να πιεστεί η κυβέρνηση…
Ερωτηθείς ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση των 38 μεταναστών
Καταρχήν αυτή την υπόθεση την διαχειρίστηκαν δύο ελληνικές ΜΚΟ, η Human right 360 και το ελληνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες στο οποίο επικεφαλής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δύο οργανώσεις αυτές είναι οι οποίες προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρωπου και γενικά διαχειρίστηκαν την υπόθεση των 38. Εγώ έχω πάει από τα τέλη Αυγούστου στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, τον κ. Ντογιάκο, όλα τα καινούργια στοιχεία που διαρκώς έρχονται ενσωματώνονται στη σχετική δικογραφία το ποιος έχει και τι είδους ευθύνη έχει θα το αποφασίσει η αρμόδια δικαστική αρχή.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πίσω από αυτή την υπόθεση υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο αλλά μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ένα fake new και συντάχτηκε εναντίον της χώρας σε ένα περιστατικό όπου υπάρχει σχεδίαση από πίσω, και ο στόχος είναι η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της. Δεχόμαστε συστηματικά πιέσεις και από ευρωβουλευτές της Αριστεράς και από ΜΚΟ και από διάφορους οι οποίοι αποσκοπούν ξεκάθαρα η Ελλάδα να ξαναγίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης όπως ήμασταν το 2015. Σας θυμίζω την παρέμβαση του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα που θύμισε ότι το 75% των παράνομων αφίξεων στην Ευρώπη το 2015 πέρασαν μέσω Ελλάδος ενώ το 2022 το 5% μόνο των συνολικά αυξημένων, θα έλεγα παράνομων, αφίξεων στην Ευρώπη πέρασαν μέσω Ελλάδας . Άρα εμείς πλέον δεν είμαστε η πύλη εισόδου και αυτό σημαίνει ότι για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και όσους βγάζουν λεφτά από τη λαθρομετανάστευση μιλάμε για απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Από 1 εκατομμύριο αφίξεις που είχε η Ελλάδα το 2015 στις 72 χιλιάδες που είχε το 2019 και στις 15 χιλιάδες πέρυσι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση των ροών. Συνέπεια επίσης είναι και μια μεγάλη μείωση των δαπανών των δικών μας, για παράδειγμα στις 31/12/22 κλείσαμε το πρόγραμμα «Εστία» που σε κάποια στιγμή είχαμε φτάσει να έχουμε 25 χιλιάδες άτομα σε διαμερίσματα. Έχουμε κλείσει από το 2021 το πρόγραμμα ξενοδοχείων όπου δεκάδες ξενοδοχεία ήταν γεμάτα με αιτούντες άσυλο και πλέον έχουμε περιοριστεί σε 33 από 121 γενικά δομές που λειτουργούσαμε τα χρόνια της κρίσης.
Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του φράχτη στον Έβρο
Οι φράχτες καλώς ή κακώς είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε μια ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης των ροών. Να σας θυμίσω ότι στο συνέδριο που έγινε τον Ιανουάριο του ‘22 στο Βίλνιους συνδιοργανωμένο από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Πολωνία και την Αυστρία όπου συμμετείχαν 27 υπουργοί εσωτερικών η πλειοψηφία των κρατών μελών, 16 κράτη μέλη με ψήφισμα που τότε υιοθετήσαμε ήταν υπέρ της δημιουργίας φράχτη σε διάφορα σημεία εισόδου της ΕΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εκατομμύρια αφίξεις κάθε χρόνο για πολλά χρόνια, αυτό δεν είναι η δυνατότητα της Ευρώπης. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δεν θέλουμε να είμαστε εμείς η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών στην Ευρώπη και δεν είμαστε.
Ερωτηθείς για τη νησίδα στον Έβρο
Υπάρχουν πάρα πολλές νησίδες στον Έβρο κάποιες από αυτές αναφέρονται στο πρωτόκολλο των Αθηνών και είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν, από εκεί και πέρα μιλάμε για σύνορα τα οποία μετακινούνται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του ποταμού Έβρου αλλά η ουσία είναι συγκεκριμένη. Αυτό το γκρουπ έστειλε συντεταγμένες και μας είπε σε ποιο σημείο βρίσκεται μέσω της προσφυγής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα σημεία τα οποία έστειλαν αυτά είναι εντός τουρκικής επικράτειας.
Αναφορικά με τους νέους διαδρόμους μετανάστευσης
Υπάρχουν πολλαπλές στρατηγικές οι οποίες κάθε χρόνο εφαρμόζονται από τους λαθροδιακινητές και έχουμε κάθε χρόνο κάποιες αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των κυκλωμάτων. Αυτό επηρεάστηκε πάρα πολύ από μια πολιτική της Σερβίας η οποία δεχόταν κάποιες εθνικότητες να μπορούν να ταξιδέψουν για Βελιγράδι χωρίς θεώρηση. Μετά από παρέμβαση της ΕΕ η Σερβία άλλαξε απολύτως τη στρατηγική της και πλέον απαιτεί θεωρήσεις για πολλές χώρες που δεν χρειαζόντουσαν πριν. Θεωρώ ότι μετά την παρέμβαση της ΕΕ δεν νομίζω ότι θα το αντιμετωπίσουμε το 2023.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι τουρκικές εκλογές θα δημιουργήσουν ενδεχόμενη πίεση στο σύνορα
«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», ότι θα έχουμε πίεση στο μεταναστευτικό η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνουμε πίεση στο μεταναστευτικό το θέμα είναι ότι μάθαμε να την αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία. Και πολύ χαμηλές ροές και οι όποιες ροές έχουμε δεν επηρεάζουν πλέον τον τρόπο ζωής των νησιωτών μας, των πόλεων. Το ότι μπορεί να υπάρξει μια πίεση στα σύνορα το 2023 είναι εντός των υπολογισμών μας για αυτό και αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ να επεκτείνουμε καθ’ όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων το φράχτη, για αυτό παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στα νησιά μας και παρακολουθούμε και καταφέρνουμε και ελέγχουμε τις ροές σε χαμηλά επίπεδα.
Ερωτηθείς αν θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδια για τη μεταναστευτική πολιτική
Ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έχουμε ήδη ψηφίσει όλες τις διατάξεις που χρειαζόντουσαν και υπάρχει ο κώδικας αιτούντων άσυλο εν ισχύ, αυτό που θέλουμε να καταθέσουμε το πρώτο τρίμηνο του ’23 είναι ο νέος κώδικας της νόμιμης μετανάστευσης δηλαδή όταν έρχεται κάποιος να ζήσει στη χώρα μας για σπουδές, για εργασία, για οικογενειακή επανένωση για νόμιμους τρόπους. Αυτό το νομοσχέδιο ελπίζουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.