Οριστικό: Στις 14 Μαϊου οι εκλογές στην Τουρκία

Την 14η Μαϊου ως την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία υπέδειξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο Ερντογάν ταύτισε τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και υπέδειξε, όπως και προχθές, τις 14 Μαϊου για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία: «Ο Μεντερές είπε στις 14 Μαΐου 1950, “αρκεί ο λόγος του έθνους”. Το έθνος θα απαντήσει στο Τραπέζι των Έξι [εννοεί την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης] την ίδια μέρα μετά από 73 χρόνια αργότερα», είπε.

Και συνέχισε: «Το 2023 δεν είναι απλώς μια ακόμη αρχή νέας χρονιάς για μας. Είμαστε μια κυβέρνηση που έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια τους στόχους της εντός του εύρους του 2023.

Το 2023 είναι ταυτόχρονα σύμβολο της 20ετούς πολιτικής, εργασίας και υπηρεσιών μας και η αρχή του Τουρκικού Αιώνα. Αυτό είναι που καθιστά σημαντικές και ιστορικές τις επερχόμενες εκλογές. Καμία επιλογή στη ζωή μας δεν ήταν εύκολη. Προετοιμαστήκαμε και μπήκαμε με μεγάλο γώνα και ζήλο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Καταφέραμε να αναδειχθούμε νικητές σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Σε τι διαφέρουν λοιπόν αυτές οι εκλογές από τις άλλες; Για παράδειγμα μπήκαμε ως κόμμα που είχε ιδρυθεί μόλις 15 μήνες νωρίτερα στις εκλογές του 2022 και φέραμε νέον αέρα στην πολιτική. Το ίδιο κάναμε και στις εκλογές του 2007. Βιώσαμε την εκλογική διαδικασία του 2015 με σφοδρές επιθέσεις από τις τρομοκρατικές οργανώσεις FETO (γκιουλενιστές), PKK και το ISIS. Τώρα, από τη μία πλευρά μπαίνουμε στις εκλογές του 2023 αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις πρόσφατων κρίσεων ανά την υφήλιο και στη χώρα μας, κι από την άλλη προετοιμαζόμαστε με τον ενθουσιασμό να οικοδομήσουμε το όραμα του αιώνα της Τουρκίας, αντιμετωπίζοντας τις αυταπάτες των φρικτών συμμαχιών και ζώντας τη γλυκιά προσμονή για την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουμε δώσει στο έθνος μας», είπε ο Ερντογάν