Κηδεία Κωνσταντίνου: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία - Όλα όσα διαδραμματίστηκαν

Με τον εθνικό ύμνο και φιλοβασιλικά συνθήματα, αποχαιρέτησαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Μητρόπολη τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ το φέρετρο με τη σορό του τοποθετούνταν στη νεκροφόρα που θα κατευθυνθεί στο Τατόι. Οι αντιδράσεις προκάλεσαν έντονη συγκίνηση στην οικογένειά του και συγκεκριμένα στη σύζυγό του Άννα – Μαρία, τον Παύλο αλλά και τον Νικόλαο.

Η εξόδιος ακολουθεία ολοκληρώθηκε στις 13:20 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών. Η τελετή έγινε παρουσία γαλαζοαίματων από όλο τον κόσμο.  Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκινημένη η Άννα – Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.  Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, καθόταν η Άννα – Μαρία, ο Παύλος και τα μέλη της οικογένειας. Σε διαφορετική πλευρά καθόταν τα βασιλικά ζεύγη. Μετά το τέλος της τελετής, ο Ιερώνυμς πλησίασε στην πλευρά της οικογένειας, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του.

 

Ο επικήδειος λόγος του Παύλου

«Κωνσταντίνε, Μεγαλιότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειό του. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του.  «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου».

Στην εκκλησία έσπευσαν από νωρίς οι προσκεκλημένοι, που απηύθυναν συλλυπητήρια στους τρεις γιους του τέως βασιλιά, πριν κατευθυνθούν στη θέση τους. Λίγο μετά τις 11:3ο στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια – Φεντέρικα. Ο Νικόλαος βγήκε έξω από την εκκλησία για να τους υποδεχθεί. Στην εκκλησία βρίσκεται και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίσια, που έγιναν δεκτοί στα σκαλιά από τον Παύλο, όπως και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας. 

Στη συνέχεια, στον χώρο έφτασε ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του βασίλισσα Μαξίμ, που τους υποδέχθηκε ο Παύλος, ενώ στην εκκλησία βρίσκεται ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας – Μαρία, Μαργαρίτα ,ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος.

Ήδη, από τις 11:20 στη Μητρόπολη βρίσκονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος  Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά. Στη Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος,  ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ευγενία Μανωλίδου.

Στην εκκλησία έφτασαν και οι προσκεκλημένοι, που συλλυπούνται τους γιους του τέως βασιλιά, Παύλο, Φίλιππο και Νικόλαο και στη συνέχεια οδηγούνται στη θέση τους.  Λίγο μετά τις 11:3ο στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια – Φεντέρικα. Ο Νικόλαος βγήκε έξω από την εκκλησία για να τους υποδεχθεί.

felippe_leticia_mesa_maketa
Από αριστερά η Λετίθια βασίλισσα της Ισπανίας, ο Φελίπε βασιλιάς της Ισπανίας, η Λαίδη Ματθίλδη ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ με τον σύζυγό της βασιλιά των Βέλγων Αλβέρτος Β΄
vasilias-souidias
Ο Βασιλιάς της Σουηδίας
DSC_9592-01
Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας
DSC_9529-01
Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια
DSC_9535-01
Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια
kideia-17
Πρίγκιπας Αλβέρτος και βασίλισσα Βεατρική της Ολλανδίας
kideia-18
kideia-15
Χαουάν Κάρλος, τέως βασιλιάς της Ισπανίας και η βασιλομήτωρ Σοφία

Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο βάθρο ενώ μπροστά, σε τραπέζι και πάνω σε μπλε και κόκκινα μαξιλάρια, έχουν τοποθετηθεί τα μετάλλια του τέως βασιλιά. Οι τρεις γιοι του βασιλιά εμφανώς συγκινημένοι αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους.

Περίπου στις 11:20, στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος  Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά.

Στη Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος,  ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

huancarlos
Βασιλομήτωρ Σοφία και Χουάν Κάρλος
5780862_2
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος

Ήδη, οι τρεις γιου του τέως βασιλιά συνόδευσαν το φέρετρο από το παρεκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα.  Η εξόδιος ακολουθία τελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

voridis_
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του
Μάκης Βορίδης
Μάκης Βορίδης
afikseis-2
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος

Δείτε φωτογραφίες με τους γιούς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

gioi-6
Νικόλαος
gioi-5
Παύλος
gioi-4
Φίλιππος
gioi-3
Μπροστά ο Παύλος και πίσω ο Φίλιππος
gioi-2
Ο Νικόλαος καταφθάνει στη Μητρόπολη
gioi-1
Φίλιππος

Στην εξόδιο ακολουθία θα συμμετέχουν και 12 ιεράρχες, μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν του Αρχιεπισκόπου.

Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, στην οποία επικήδειο θα εκφωνήσει ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, θα ξεκινήσει πομπή οχημάτων από τη Μητρόπολη προς το Τατόι όπου ο εκλιπών θα ταφεί δίπλα στους γονείς του.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Η σύζυγος του Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα. Δίπλα τους, οι αδελφές του Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη. Αριστερά από την οικογένεια βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην τρίτη σειρά, διάδοχοι θρόνων.

Στις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα, ενώ αμέσως μετά μεταφέρθηκε η σορός του Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι στη Μητρόπολη, με τους τρεις γιους του να ακολουθούν το φέρετρο.

Στις 11:20 έφθασαν στην Μητρόπολη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί, μπροστά από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και τη Μητρόπολη είχε σχηματιστεί ουρά ανθρώπων που έσπευσαν για να πουν το τελευταίο «αντίο». Λόγω της κηδείας, του πλήθους και των καλεσμένων, στην ευρύτερη περιοχή της Μητρόπολης, σε Ερμού και Αιόλου τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Δείτε φωτογραφίες: Στη Μητρόπολη η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

 

Ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, όπου από τις 6 παρά το πρωί έχει μεταφερθεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Κόσμος από διάφορες γωνιές της Ελλάδας είχε φθάσει στην Αθήνα ήδη από χθες, αναμένοντας να αποχαιρετήσει τον Κωνσταντίνο. Η ουρά νωρίς το πρωί, αμέσως αφότου η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφθασε στο παρεκκλήσι, υπολογιζόταν σε 400 άτομα. Πλέον ο κόσμος είναι περισσότερος και φθάνει περίπου μέχρι το Μοναστηράκι.

Το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10:30 το πολύ τις 11, και μέχρι τότε αναμένεται να έχουν προσκυνήσει τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου κάποιες χιλιάδες πολιτών.

Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο λαϊκό προσκύνημα μετά τις 11, καθώς η κηδεία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι και υπάρχει πάντα ο χρονικός περιορισμός του φυσικού φωτός.

Από τα ξημερώματα η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 05:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου 14 εν ενεργεία εστεμμένοι θα δώσουν το «παρών».

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς επί ποδός βρίσκονται 1.000 αστυνομικοί, ενώ θα επιχειρούν από αέρος δύο ελικόπτερα και πέντε drones, με ελεύθερους σκοπευτές να βρίσκονται σε ορισμένα σημεία.

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε από το Α’ Νεκροταφείο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα έως τις 11 π.μ.

Αρκετός είναι ο κόσμος -όλων των ηλικιών- που βρίσκεται στο παρεκκλήσι για να πει το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Από σημείο που έχει ορίσει η ΕΛ.ΑΣ. σταματούν τα πούλμαν που μεταφέρουν τους πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν πεζή για να φτάσουν στο παρεκκλήσι.

Η σορός θα μεταφερθεί στη συνέχεια στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και 12 μητροπολιτών απ’ όλη την Ελλάδα – μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Μόλις ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα, από τις 11 το πρωί, τον ναό θα μπορούν να προσεγγίσουν μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Στην είσοδο θα βρίσκονται εκπρόσωπος της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας και αστυνομικοί, οι οποίοι θα ελέγχουν τις ονομαστικές προσκλήσεις. Το «παρών» θα δώσουν 14 εν ενεργεία εστεμμένοι και περίπου 60 Έλληνες πολιτικοί, επιχειρηματίες και φίλοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Οι γαλαζοαίματοι που θα παραστούν στην κηδεία

Στην Αθήνα έφτασαν χθες Κυριακή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίθια, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος-Γουστάβος με τη βασίλισσα Σίλβια, η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε με τον γιο της, πρίγκιπα-διάδοχο Φρίντριχ και την πριγκίπισσα Ματθίλδη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας), αλλά και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Νορβηγίας Χαακόν με την πριγκίπισσα Μέτε-Μαρίν.

Στην κηδεία θα παραστούν ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας με τη βασίλισσα Μαξίμα και τη βασιλομήτορα της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Άννα της Μεγάλης Βρετανίας, αδελφή του Καρόλου, ως εκπρόσωπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, δεν θα παραστούν στην κηδεία ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, καθώς ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα. Η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από την πριγκίπισσα Άννα και κάποια χαμηλότερα -στην ιεραρχία της οικογένειας- μέλη με τα οποία διατηρούσε σχέσεις ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα παραστούν η Αικατερίνη και ο Αλέξανδρος της Σερβίας, η Μαρία Βλαδιμίροβνα της Ρωσίας (κόρη του μέγα δούκα Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς της Ρωσίας και τιτουλάρια αυτοκράτειρα της Ρωσίας που ζει στην Ισπανία), ο πρώην πρίγκιπας της Ρουμανίας, Ράντου, και εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Μηχανήματα X-RAY στο «Μεγάλη Βρεταννία»

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν προετοιμασίες και έλεγχοι, ενώ χρονομετρήθηκε η διάρκεια που θα χρειαστεί η πομπή των αυτοκινήτων για να φτάσει από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και ο χρόνος αποβίβασης μέχρι τη στιγμή που οι προσκεκλημένοι που θα λάβουν τις θέσεις τους εντός ναού. Να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών, τοποθετήθηκαν μηχανήματα X-RAY για να ελέγχονται όσοι μπαίνουν στον χώρο.

Η διαδρομή προς το Τατόι

Η εξόδιος ακολουθία θα ολοκληρωθεί περίπου στις 13:00, όταν και θα αναχωρήσει η πομπή αυτοκινήτων, συνοδεία της Τροχαίας, από τη Μητρόπολη Αθηνών με προορισμό το Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Τατόι

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μόνο στο Τατόι θα βρίσκονται 150 αστυνομικοί, ενώ θα επιχειρούν drones από αέρος.

Τρεις ζώνες ασφαλείας θα δημιουργηθούν από τα σημεία που βρίσκονται πιο κοντά στα μνήματα, με την περίμετρό τους να ανοίγει. Επιθυμία της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

 

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., από τις 06:00 έως τις 14:00 σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της

-Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αδριανού και Ερμού.
-Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Από χθες το βράδυ της Κυριακής στις 10 έως τις 2 σήμερα το μεσημέρι απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παραπάνω οδούς.

ΝΟΤΑΜ για το κέντρο της Αθήνας και τη βόρεια Αττική

Προσωρινοί περιορισμοί έχουν τεθεί σε εφαρμογή και στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας και στη Βόρεια Αττική για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε προβλέπει περιορισμούς στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες στο πλαίσιο των μέτρων για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις έως τις 5 το απόγευμα.