Νόμιμη η δίωξη σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου

Υπέρ της νομιμότητας της δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου τάχθηκε, κατά την αγόρευσή της που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η Εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Η εισαγγελική λειτουργός στην εισήγησή της, υποστηρίζει ότι η δίωξη που ασκήθηκε ήταν ορθή και εντός των ορίων του Συντάγματος, ενώ δεν είχε παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας επεσήμανε ότι είναι σε δυσάρεστη θέση να πρέπει να τοποθετηθεί επί αξιόποινων πράξεων στελέχους της πρώην κυβέρνησης. “Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση μου. Δεν ήθελα στο εδώλιο να είναι τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι η κατηγορούσα αρχή. Εκ της υπηρεσιακής υποχρέωσης μου, δυστυχώς, έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον“, ανέφερε η κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: “Πιο πολύ στενοχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω πράγματα που θίγουν και το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό που όμως κάποιες φορές δεν λειτουργεί σωστά“.

Η εισαγγελέας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους συνηγόρους υπεράσπισης για την διαδικασία και εν συνεχεία ξεκίνησε την τοποθέτησή της επί νομικών ζητημάτων. “Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για τον πρόεδρο που μου έδωσε την ευχέρεια να αναπτύξω τις απόψεις μου και έκανε δεκτά αρκετά από τα αιτήματά μου, αλλά και τους κυρίους συνηγόρους που πράγματι κοσμούν την έδρα που κατέχουν και οι οποίοι μακάρι να γίνουν παράδειγμα και για νεότερους δικηγόρους” υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας η εισαγγελέας της Έδρας αποσαφήνισε ότι “Βουλευτική Σύνοδος χωρίς βουλευτική περίοδο δεν υπάρχει. Συνάγεται ότι στην προκειμένη περίπτωση η αναδειχθείσα από τις εκλογές Βουλή διαλύθηκε με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 6.5.2012. Η νέα Βουλή συγκροτήθηκε στις 18/05 αλλά την προηγούμενη είχε γίνει η ορκωμοσία βουλευτών . Στις 19, μετά την αποτυχία διερευνητικών εντολών διαλύθηκε και πάλι η Βουλή της ΙΔ περιόδου προκηρύσσοντας εκλογές για 17.6. Από πρακτικά Βουλής προκύπτει ότι δεν έλαβε χώρα η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του σώματος. Η δίωξη που ασκήθηκε κατά πρώην υπουργού ήταν νόμιμη, καθώς δεν είχε παρέλθει η οριζόμενη από το Σύνταγμα αποσβεστική προθεσμία“. Καταλήγοντας η κ. Δημητρίου επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας υπογραμμίζοντας  ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει τόσο σύντομη αποσβεστική προθεσμία.