Διπλωματικός αγώνας ταχύτητας από την κυβέρνηση

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να «παίξει» ακόμη πιο έντονα το «χαρτί» της πολιτικής λύσης, καθώς η χρηματοδοτική θηλιά στο λαιμό της χώρας σφίγγει ολοένα περισσότερο και η πορεία των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια δείχνει διάθεση, κατά πληροφορίες, εκ μέρους των δανειστών να πιέσουν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Στην ίδια κατεύθυνση, της πίεσης, θα πρέπει προφανώς να ενταχθεί και η έκτακτη σύνοδος του Euro Working Group, εντός της ημέρας, την οποία φέρεται να ζήτησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να εξεταστούν, κατά πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, που, κατά την ελληνική πλευρά, εργάζονται σαν να μην υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε νωρίτερα την Τρίτη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τον οποίο ζήτησε να πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, μια συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο και την  Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την συνάντηση αυτή  σχεδόν ένα 24ωρο μετά το «κλείσιμο» του ραντεβού με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, για την επόμενη Δευτέρα.

Το αίτημα συζητάται στις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει δοθεί επίσημη απάντηση. H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα σήμερα για το ενδεχόμενο να γίνει αυτή η συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Παράλληλα με τις κινήσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους, στο «παιχνίδι» εισέρχονται (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είχαν τον ρόλο τους ούτως ή άλλως μέχρι τώρα) και Ουάσινγκτον και Μόσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου, η οποία θα δει και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η κ. Νούλαντ εκτός όλων των άλλων αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα του Λευκού Οίκου προς όλους τους Ευρωπαίους εταίρους: «Βρείτε έναν συμβιβασμό…χθες».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Μόσχα ένα μήνα περίπου πριν από ό,τι είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στις 8 Απριλίου.

Ο οργασμός αυτός των διπλωματικών επαφών έρχεται ενώ κυβερνητικές διαρροές μιλούσαν, ήδη, από το Σαββατοκύριακο για ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να προωθηθεί το μέγιστον δυνατό η επίτευξη μιας, καταρχήν, συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο για την άρση της χρηματοδοτικής θηλιάς που ταλανίζει την χώρα.  Η ανάγκη επίτευξης μιας τέτοιας λύσης γίνεται ολοένα πιο αναγκαία, όχι μόνο επειδή ο χρηματοδοτικός κλοιός σφίγγει ολοένα περισσότερο και η αίσθηση ασφυξίας εντείνεται εντός χώρας αλλά και επειδή τα «μηνύματα» από τις επαφές που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM, δεν είναι καθόλου θετικά.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το κλίμα στις διαβουλεύσεις είναι πολύ βαρύ καθώς οι τεχνικοί σύμβουλοι επιμένουν, ουσιαστικά, σε εφαρμογή των  δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και αξιολογούν τα στοιχεία που συλλέγουν με αυτό το κριτήριο, αφήνοντας εντελώς στο περιθώριο την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι τεχνικοί σύμβουλοι έχουν αρχίσει, ήδη, να θέτουν ζήτημα εφαρμογής πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για να καλυφθούν τα «κενά» που εντοπίζουν, με γνώμονα τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν συζητούν διόλου τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που η νέα κυβέρνηση έχει θέσει, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις, σε σημαντικό βαθμό, να έχουν «μπλοκάρει».