Υποστήριξή στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων με στόχο τις πολεμικές επανορθώσεις, δείχνουν πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων.
Πέραν του κόμματος της Αριστεράς, τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της Ελλάδος, όπως υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel. Η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Gesine Schwan, σε δήλωσή της, ανέφερε ότι είναι σαφές το γεγονός πως η Γερμανία θα πρέπει να προσεγγίσει τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά.
Στη συνέχεια η κυρία Schwan δήλωσε: “Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ότι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα” και επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί. Ωστόσο, τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες. Παράλληλα, τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για τις αποζημιώσεις.
Στην ίδια λογική κινείται και ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος SPD, Ralf Stegner, ο οποίος τονίζει πως “αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση. Δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωπαϊκή κρίση. Τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά“.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Anton Hofreiter δήλωσε πως “το κεφάλαιο των ελληνικών αξιώσεων δεν έχει κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά. Συμβουλεύω, τη γερμανική Κυβέρνηση να επεξεργαστεί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση μία λύση για τα γερμανικά εγκλήματα στην Ελλάδα“. Σημειώνει ότι θεωρεί απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα να αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Με αυτή την άποψη φαίνεται να διαφωνεί η κυρία Schwan , η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».
Σύμφωνα με τον Ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη.