Απολογείται στις 10 η Καϊλή - Βαρύ το κατηγορητήριο - Τι θα υποστηρίξει στο δικαστήριο

Στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος, αναμένεται να ξεκινήσει η απολογία της Εύας Καϊλή ενώπιον των δικαστικών αρχών των Βρυξελλών για την υπόθεση Qatargate και τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της και στη βαλίτσα του πατέρα της.

Η Εύα Καϊλή θα μεταφερθεί από τις φυλακές του Χάρεν στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, θα απολογηθεί και ακολούθως θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή όχι.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη από χθες και ο Ελληνας δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος, μαζί με τον Βέλγο συναδέλφό του Αντρέ Ριζόπουλο προετοίμαζε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή επί ώρες.

«Είναι προβληματισμένη. Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος μετά από περίπου τέσσερις ώρες συνάντησης με την κ. Καϊλή, ενώ πρόσθεσε πως είναι δύσκολα τα πράγματα και ότι οι προβλέψεις δεν είναι ασφαλείς.

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι είναι αθώα, ότι δεν γνώριζε για τις δραστηριότητες του συζύγου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ούτε για τη σχέση του με τον Παντσέρι και ότι η ίδια ούτε στην υπόθεση του Κατάρ ούτε σε κάποια άλλη περίπτωση δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να ακολουθεί τη γραμμή της ΕΕ.

Αναμένεται να χρησιμοποιήσει και το επιχείρημα ότι είναι μητέρα ενός παιδιού δύο ετών του οποίου οι δύο γονείς βρίσκονται στη φυλακή.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Η Εύα Καϊλή κατηγορείται για δωροδοκία, ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μπορεί να καταδικαστεί συνολικά και σε έως 15 χρόνια κάθειρξης.

Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, Πιερ – Αντόνιο Παντσέρι, είναι προφυλακισμένοι εδώ και μία εβδομάδα ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε τελικά και ο Νικολό Φίνκα Ταλαμάνκα, καθώς ο εισαγγελέας άσκησε έφεση στην αρχική απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με βραχιολάκι.

Πώς οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές να την αφήσουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους
Αναλυτικότερα, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε για τη σημερινή διαδικασία πως «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές».

Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες ενόψει της σημερινής κρίσιμης ημέρας, είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και πως είναι δύσκολα τα πράγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα: Αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και, αφετέρου, ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-κλειδιά.

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχής. Η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».