Θα ήταν αποτυχία για όλους η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Στην εκτίμηση ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ένα Grexit, τόσο για το ευρώ, όσο και για την Ευρώπη και τη Νομισματική Ένωση προέβη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπογράμμισε ότι μία άλλη ισοτιμία θα έφερνε προβλήματα σε όλη την Ευρώπη και αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση επεσήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε μία πολιτική συζήτηση και οι οιασδήποτε λύσεις θα πρέπει να εξευρεθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Τσακαλωτός προέβη στην εκτίμηση ότι θέλουμε δημοσιονομικό χώρο υπογραμμίζοντας ότι “αυτήν τη στιγμή ξοδεύουμε πάρα πολύ από τον χρόνο μας για τα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης. Είναι κάτι που δεν μας αφήνει με δημιουργικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και χρειάζονται άμεσα να υλοποιηθούν πολλές μεταρρυθμίσεις.  Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν συζητήθηκε στη Βουλή η απόφαση ή αν θα συζητηθεί στο μέλλον κάποια συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε ότι ο λόγος ήταν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να φέρουμε αυτή την απόφαση για την παράταση προς ψήφιση, διότι ήδη υπήρχε και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό κέρδος, τόνισε, από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία παράτασης. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση η απόφαση και να συζητηθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε ένα  πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε και με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, να κάνουμε μία αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Με τον Οργανισμό Απασχόλησης θα συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις που θα βελτιώσουν τις εργασιακές σχέσεις που είχαν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα κινηθούμε και προς τη βελτίωση της Υγείας”, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή τόνισε ότι “υπάρχουν πολλά να γίνουν, γιατί αν βρούμε λύσεις για αυτά θα δημιουργήσουμε αυτή την αίσθηση στην κοινωνία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι κατά αυτών”.

Αναφερόμενος για την πραγματική οικονομία, ο κ. Τσακαλωτός υπογράμμισε ότι προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα για την διευθέτηση του χρέους, διότι αν δεν λύσουμε αυτό το θέμα “δεν έρχεται ανάπτυξη και αν δεν λάβουμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντική σε αυτό το πλαίσιο”. Καταλήγοντας παραδέχθηκε ότι τα πρωτογενή ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα και υποστήριξε ότι “οι προηγούμενες λύσεις δεν ήταν βιώσιμες και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον”.