Ενα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Λιβύη.
Μετά το πρωινό διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε και είχε σαν συνέπεια να ακυρωθεί η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, η κυβέρνηση της Τρίπολης ήδη κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα!
Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μέσα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τον Δένδια
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη, μετά το πολύ σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης, κατά την άφιξη του αεροσκάφους του Ελληνα ΥΠΕΞ.
Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.
Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.
Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.