Βλακώδες το ενδεχόμενο Grexit

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, κατέστησε σαφές πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με όποιο τρόπο και να γίνει, αποτελεί “ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί“.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η ευρωπαϊκή ιστορία έχει δείξει πως αρκετά συνέβησαν «κατά λάθος, και μέχρι και ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ηλίθιων τηλεφωνημάτων».

Όπως δήλωσε στην γερμανική Sueddeutsche Zeitung και τον βρετανικό Guardian σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται την Δευτέρα (16/3), η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και η ΕΕ να μείνει ενιαία.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα αλλά πρέπει να ιδωθεί και στο γεωπολιτικό της πλαίσιο“, σημείωσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε χαρακτηριστικά πως “μια τόσο δραματική πράξη όπως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή“.

Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές, μία ελληνική έξοδος θα ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της ΕΕ“, τόνισε, και πρόσθεσε: “Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο“.

Τέλος, επισήμανε πως πρόκειται για “εμμονή” του να “κρατηθεί ενιαία η ΕΕ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή“.