Οικονόμου: Καμία παρέμβαση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Η κυβέρνηση δε σκέφτεται καμία παρέμβαση στα όσα ισχύουν για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, στη Θεσσαλονίκη.

«Για το λιανεμπόριο, νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δε σκέφτεται καμία παρέμβαση στα όσα ισχύουν για το ωράριο. Καμία παρέμβαση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Το ωράριο είναι συγκεκριμένο, μέσα στα πλαίσια αυτού του ωραρίου ο καθένας έχει το δικαίωμα να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει, μέσα όμως σε αυτό το πλαίσιο. Τώρα, αν οι εμπορικοί σύλλογοι καταφέρουν να φτάσουν σε μια συμφωνία και επιβάλουν στα μέλη τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας κάτι διαφορετικό αυτό είναι μιας άλλης τάξεως κουβέντα. Πάντως, για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν υπάρχει στις σκέψεις της κυβέρνησης, στις προθέσεις της, δεν υπάρχει καν στο τραπέζι, το να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, είτε με νομοθέτηση, ή οποιαδήποτε υποχρεωτική μετατόπιση του ωραρίου νωρίτερα, σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα. Δεύτερον, όπως είναι γνωστό στη διάσταση της εξοικονόμησης της ενέργειας αυτό που έχει προκριθεί και αυτό που έχουμε ανακοινώσει όλο το προηγούμενο διάστημα είναι συγκεκριμένες δράσεις για να γλυτώνουμε ενέργεια, ρεύμα, με απλά πράγματα, που δε θα επηρεάσουν σημαντικά ούτε την παραγωγικότητα στο δημόσιο, είτε οτιδήποτε άλλο».

 

Ο κ. Οικονόμου, ερωτώμενος για την ακρίβεια και για το εισόδημα, τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει μειώσει σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων και οικονομικών εισφορών και μάλιστα με μόνιμο χαρακτήρα» και ότι «το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πλήρωνε, πληρώνει, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, μικρότερους φόρους, ενώ στην αρχή του επόμενου έτους καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης για όλους».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε το «ευρύ πλέγμα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος και με οριζόντιες και με στοχευμένες δράσεις» για το μετριασμό των επιπτώσεων της «εισαγόμενης ακρίβειας» και της «ενεργειακής κρίσης», λέγοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο αυτό καλύπτει και τους κατοίκους ακριτικών και ορεινών περιοχών, ενώ υπάρχει και διαρκής συνεννόηση και με την ΚΕΔΕ για τις ανάγκες των δήμων και των σχολικών μονάδων. Για την αισχροκέρδεια τόνισε ότι «η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι αμείλικτοι».

Για την ενεργειακή επάρκεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, λέγοντας:

“Είναι γνωστή η συμφωνία της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη γαλλική Τοτάλ για προμήθεια LNG είναι γνωστή η δυνατότητα που έχουμε να λειτουργήσουμε εργοστάσια διπλού καυσίμου και με λιγνίτη αν αυτό χρειαστεί, έχουν γίνει επενδύσεις αύξησης της αποθηκευτικής ικανότητας στη Ρεβυθούσα, έχουμε συμφωνίες με άλλα κράτη, έχουμε τη δυνατότητα να πούμε αυτή την ώρα ότι είμαστε επαρκώς θωρακισμένοι ακόμη και σε πιο ακραία σενάρια. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την επάρκεια και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ότι αφορά την ενέργεια στη χώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και σε αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας

«Έχουμε καλέσει πολλές φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν μια εξαιρετικά απλή ενέργεια. Να μπουν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και να δουν κάθε μέρα, κάθε μέρα, τι ποσό από τα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανακτάται, μπαίνει στον μηχανισμό και αποδίδονται στον τελικό καταναλωτή ….Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει πάνω από δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα από τα υπερέσοδα των εταιρών και με την εφαρμογή του ίδιου μηχανισμού αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να περάσουν τα πέντε δις, αυτά που ανακτούνται».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και για τη φορολόγηση των υπερκερδών προ της εφαρμογής του μηχανισμού αυτού με τον προσδιορισμό των οποίων είναι επιφορτισμένη η ΡΑΕ και πρόσθεσε ότι και αυτά θα φορολογηθούν κατά 90% και θα συνδράμουν στη στήριξη της κοινωνίας.

Ερωτώμενος για τη σύνοδο της Πράγας και το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις αναθεωρητικές της προθέσεις, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν «επεδίωξε να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις», αλλά δε βρήκε «ευήκοα ώτα» για τους «ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς» κατά της χώρας μας, σε αντίθεση με την αναβαθμισμένη παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού και την επιτυχημένη ελληνική διπλωματία που αντιμετωπίζει «πολύ αποτελεσματικά» στα διεθνή φόρα την τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι ελληνικές απόψεις γίνονται αποδεκτές από συμμάχους και ετέρους, και πρόσθεσε:

«Είναι απολύτως σαφές από τις δηλώσεις και από τα μηνύματα που παίρνει ο κ. Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα, επίσημα ή και λιγότερο επίσημα, ότι σε περίπτωση που αποτολμήσει οτιδήποτε, εκτός από αυτό που ρητορικά απειλεί την Ελλάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπος, εκτός από την αποδοκιμασία, εκτός από τη συμμαχική ουσιαστική στήριξη στην Ελλάδα και με κυρώσεις».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η χώρα μας να παραμένει συνεπής στη στρατηγική της και να μην αποπροσανατολίζεται από αυτή, δηλαδή, τη διπλωματική καταγγελία των προκλήσεων της Τουρκίας και την «ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας, όπως με συνέπεια κάνει η η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια» και πρόσθεσε:

«Και θα ήταν πολλαπλώς ωφέλιμο όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με αυτή τη στρατηγική. Να ψηφίζουν δηλαδή στο εσωτερικό τις συμφωνίες και τις συμμαχίες που έχουμε που μας αναβαθμίζουν πολύ σε σχέση με το παρελθόν και δεύτερον να ψηφίζουν και να στηρίζουν και τα προγράμματα εξοπλισμού και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Και να είναι, να το πω και αυτό, πιο επιφυλακτικοί πιο καχύποπτοι στην τουρκική προπαγάνδα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και να μη σπεύδουν να την υιοθετούν και να την αναπαράγουν είτε με δημόσιες δηλώσεις, ακόμη και με ερωτήσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αλλού».

Σε ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία απάντησε ότι, καθώς βρίσκεται στην αρχή θα επιδιωχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία της και πρόσθεσε:

«Από εκεί πέρα να ξεκαθαρίσω, η κυβέρνηση θα είναι σε διαρκή μέτωπο με όσους επιμένουν να αντιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια ως ορμητήρια βίας, ή ως αποθετήρια παράνομων συμπεριφορών».

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι το θεσμικό πλέγμα για τα πανεπιστήμια έχει βελτιώσει την κατάσταση στα πανεπιστήμια τα τελευταία τρία χρόνια και συνέχισε:

«Καταφέραμε αν έχουμε με το μέρος μας την πανεπιστημιακή κοινότητα, την ελληνική κοινωνία, σίγουρα τους φοιτητές και βεβαίως το ότι είμαστε ανυποχώρητοι στη σύγκρουση με όσους επιμένουν να τραβούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση προς τα κάτω».

Για τα πρόστιμα που είχαν καταλογιστεί σε άτομα ηλικίας άνω των εξήντα ετών για μη εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι το μέτρο εκείνη την εποχή δεν είχε «τιμωρητικό» χαρακτήρα , αλλά προτρεπτικό και έφερε αποτελέσματα και πρόσθεσε:

«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, εξετάζεται, επαναλαμβάνω εξετάζεται δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση , είναι όσοι άνω των εξήντα ετών είναι σήμερα εμβολιασμένοι και τους είχε επιβληθεί κάποιο πρόστιμο διότι δεν είχαν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο εκείνη την περίοδο, είναι να μην τους καταλογιστεί, να μην πληρώσουν το πρόστιμο αυτό. Εξετάζεται αυτή η πιθανότητα, μόνο για αυτούς».

Για τους υγειονομικούς σε αναστολή, τόνισε ότι ισχύει αυτό που είπε ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Πλεύρης, ότι μέσα στον Οκτώβριο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές απάντησε : «Οι ευρωεκλογές αργούν πολύ ακόμη και δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της ΝΔ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαίνεσε τη δουλειά που κάνουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Σε ερώτηση για τη Χ.Α. ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι διαχρονικά η παράταξη της ΝΔ είναι σε σύγκρουση με το φασισμό με το ναζισμό και με τον νεοναζισμό, ενώ η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποίηση γιατί ήταν «δική μας παράταξη στην κυβέρνηση που ξεκίνησε και νομικά τη μάχη ενάντια στη Χ.Α.» και όταν ολοκληρώθηκε και η δίκη της. Σε ότι αφορά την ελευθερία του τύπου στη χώρα είπε :

«Νομίζω, ότι σε μια χώρα που αρθρογραφεί ελεύθερα ο δολοφόνος της 17Ν Κουφοντίνας, σε μια χώρα που αντιλαμβάνεται ο καθένας πως μπορεί να συνομιλεί να υποβάλει ερωτήσεις, να ασκεί ότι κριτική θέλει σε μια χώρα που η κυβέρνηση έχει φροντίσει και τις μέρες της πανδημίας αλλά και τώρα της ενεργειακής κρίσης να στηρίξει οριζόντια εκατοντάδες επιχειρήσεις του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου πανελλαδικής κυκλοφορίας περιφερειακά ΜΜΕ και να μιλάει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας του τύπου ξεπερνά τα όρια του σουρεαλιστικού».

Σε ερώτηση για την υπόθεση της Siemens και την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ντογιάκου ο κ. Οικονόμου είπε : «Μας καλύπτει απόλυτα η αντίδραση του κ. Ντογιάκου διότι είναι απαράδεκτο, είναι προκλητικό υποθέσεις να μην φτάνουν στο στάδιο της διαλεύκανσης, λόγω παραγραφής. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα να αποφασίζει η Δικαιοσύνη για κάτι και εκεί προφανώς γίνεται σεβαστή η απόφαση, είναι διαφορετικό να μην φτάνει σε απόφαση η Δικαιοσύνη, λόγω παραγραφής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. και ωστόσο ο κ. Ντογιάκος έχει ασκήσει τα νόμιμα».