Πυρά Ακάρ κατά της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: «Διπρόσωπη και υποκριτική η πολιτική της Ελλάδας»

Οργή εκφράζει η Τουρκία για τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Αθήνας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική». «Προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες», τόνισε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. «Διδαχθείτε από την ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Έχετε δει στην ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για προσωπικούς υπολογισμούς και την εσωτερική τους πολιτική», είπε.

«Διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική»

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «δεν είναι λάθος να πούμε ότι ακολουθείται μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική. Υπάρχει μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία επιμένουμε στο διάλογο, κάνουν πως το αντιλαμβάνονται και πάνε να απαντήσουν, όμως από την άλλη, μόλις μείνουν μόνοι συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα κάθε φορά που μιλάνε με τρίτες χώρες. Στα σπίτια τους δεν έχουν καθρέφτη; Ας κοιτάξουν τον καθρέφτη! Κάποτε οι άνθρωποι κοιτάζουν τον καθρέφτη και βλέπουν την αλήθεια. Και ίσως ντραπούν! Ίσως ντραπούν! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διπρόσωπη στάση τέτοια υποκρισία».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι ότι «κάνουμε μεγάλη υπομονή. Όμως παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες μας δυστυχώς η γειτονική Ελλάδα με προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις συνεχίζει να αυξάνει την ένταση, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να το εμποδίσουμε».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας»

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα για προσπάθεια παρενόχλησης εθνικών και ΝΑΤΟϊκών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι «ακόμη κι αυτές οι δραστηριότητες παρενοχλούνται και κλειδώνονται με ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300.» Όπως είπε, πρόκειται για μία εχθρική στάση. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θα αφήσει καμία από αυτές τις συμπεριφορές αναπάντητη.

Ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε εκ νέου σε προκλήσεις και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”», είπε, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας της Λωζάνης και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στο ίδιο πλαίσιο, έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και σημείωε ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν στμαατήσει.

«Πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» διαμήνυσε.