Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον διευθετώντας τους λογαριασμούς του παρελθόντος

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν.Χουντής επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, να διεκδικήσει την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Χουντής μίλησε για λογαριασμούς του παρελθόντος που πρέπει να κλείσουν όχι με τη στενή οικονομική έννοια αλλά για λογαριασμούς ηθικής και πολιτικής στροφής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να διευθετήσουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος που προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στη χώρα μας”.

Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους της Γερμανίας έθεσαν το όλο θέμα, για να λάβουν τη γνωστή απάντηση ότι “όλα τα θέματα σχετικά με τις αποζημιώσεις συμπεριλαμβανομένων και των κατοχικών δανείων, είναι νομικά και οριστικά διευθετημένο”.

Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αυτό που ονομάζει σήμερα “γερμανικό θαύμα”, το οφείλει στο κούρεμα των χρεών της το 1953 και στην αναπτυξιακή βοήθεια που της χορηγήθηκε.

Ενώ σχολιάζοντας την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι “δεν θα πρέπει να συμψηφιστούν τα χρέη μας, λόγω των δανειακών συμβάσεων με ότι μας χρωστάνε” ο κ. Χουντής ανέφερε ότι το θέμα του συμψηφισμού το έθεσαν πρώτοι οι Γερμανοί όταν ζήτησαν, να μην συμψηφιστούν αυτά που μας δανείζουν με αυτά που μας χρωστούν από το παρελθόν.

Ως προς την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος για “διχασμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων “ο Υπουργός ανέφερε ότι “το πρόβλημα με τις μνημονιακές πολιτικές, βρίσκεται στο ότι στηρίχτηκαν σε στερεότυπα καταγγελτικά για τον ελληνικό λαό, δηλαδή ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, είναι διεφθαρμένοι, είναι σπάταλοι και κατόπιν τούτου τους αξίζει τιμωρία”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Χουντής μίλησε για μια σύνθετη εθνική προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί απ’ όλες τις πλευρές.