Ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας

Στην ανασύνταξη της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς μετά και την έντονη κριτική που του ασκήθηκε από στελέχη κατά την διάρκεια των δύο κρίσιμων συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής.

Στην Λεωφόρο Συγγρού, εκτιμούν ότι η σημερινή ηγετική ομάδα πέρασε με επιτυχία τον”κάβο” της αμφισβήτησης και το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας έχει κλείσει, παρόλο που στελέχη της όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης το επαναφέρουν στο προσκήνιο με δηλώσεις τους.

Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά δεν κατανοούν την εμμονή του κ. Δένδια να συντηρεί το θέμα του συνεδρίου ενώ επικρατεί εκνευρισμός στις τάξεις του κόμματος για τις δηλώσεις του περί “γκρουπούσκουλων” και τις πιθανότητες να βρεθεί το κόμμα σε ποσοστά 4-5%.

Διαφορετική, ήταν η εικόνα για τη συνεδρίαση που έδωσε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε ανοικτή αντιπαράθεση με την ηγεσία, καθώς είναι ένα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν κρύβουν τη φιλοδοξία να διεκδικήσουν την Προεδρία του κόμματος. Ο κ. Δένδιας, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενος επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος, κατήγγειλε ότι στην Πολιτική Επιτροπή «είδαμε κλακαδόρους, που δεν είναι μέλη του κόμματος, με συγκεκριμένο σκοπό. Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα» σημείωσε.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα να μην διασπαστεί η ΝΔ, και προειδοποίησε ότι «δεν έχει σημασία ποιος είναι πρόεδρος της ΝΔ, αν είναι ακροδεξιό γκρουπούσκουλο». Παράλληλα μίλησε για διαρκή (ιδεολογική) διολίσθηση της ΝΔ και κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να ξαναδούμε το ιδεολογικό μήνυμά μας, δεν πρέπει να γίνουμε ακροδεξιό γκρουπούσκουλο του 4- 5%, όχι φασιστικό, αλλά δημοκρατικό».

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό νέων αντιπροέδρων που θα αντικαταστήσουν τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει σε στενούς του συνεργάτες ότι στην παρούσα φάση δεν είναι κάτι που τον απασχολεί. Μάλιστα το όνομα του πρώην Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη που ακούστηκε για την μία εκ των δύο θέσεων για αντιπρόεδρος δεν υφίσταται καθώς πολύ δύσκολα θα την δεχθεί. Τα ονόματα που ακούγονται σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ είναι πολλά ενώ παίζεται πολύ και το όνομα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς θα δώσει ρόλους σε όσους επιθυμούν και θέλουν να βοηθήσουν τη νέα προσπάθεια διαμηνύουν από την Συγγρού. Μάλιστα λέγεται ότι ένα από τα πρόσωπα που θα βρεθεί στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος είναι η  Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ενδέχεται να τοποθετηθεί Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ενώ καίριο πόστο αναμένεται να καταλάβει και ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Αυτή την στιγμή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να διατεθειμένος να ανεχθεί οιαδήποτε ενέργεια που θα θέτει εν αμφιβόλω την ενότητα του κόμματος και ξεκαθαρίζει ότι η πλειονότητα των παρευρισκομένων στελεχών στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις απέρριψαν το αίτημα για έκτακτο Συνέδριο που θα ήταν το πρώτο βήμα να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Στην αντίπερα όχθη οι διαφωνούντες των επιλογών Σαμαρά ξεκαθαρίζουν ότι δεν τους τρομάζουν οι συνέπειες και εκτιμούν ότι σταδιακά θα επικρατήσει μια τάση αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων της ΝΔ από το κόμμα με αποτέλεσμα η πορεία του να είναι αβέβαιη.

Βουλευτές που συμμετείχαν στο δείπνο που είχε παραθέσει η κ. Μαριέττα Γιαννάκου ακούγεται ότι ετοιμάζουν κείμενο-πολιτική πλατφόρμα την ώρα που τα ραντεβού και οι μυστικές συναντήσεις μεταξύ στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοένα και πληθαίνουν. Μάλιστα χθες συναντήθηκαν οι Νίκος Δένδιας και Ευάγγελος Αντώναρος, με τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή να συναντάται και με τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Σε όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθεια στελεχών της νέας γενιάς όπως οι Γιάννης ΟικονόμουΒασίλης Τοκάκης και Στάθης Σταθόπουλος που σχεδιάζουν να παρέμβουν τις επόμενες ημέρες με την κατάθεση στο δημόσιο διάλογο ενός πολιτικού κειμένου.