«Το αποτύπωμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ενδέχεται να είναι βαθύτερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της αντίκτυπος παραπέμπει στην κρίση του 2008» είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη.
«Οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες και τα εμπόδια υψηλότερα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η υπέρβαση αυτή των προκλήσεων είναι μονόδρομος.
«Η Ελλάδα εξαρχής συντάχτηκε με το μέρος της ειρήνης, τους διεθνούς δικαιού και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδεων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται στην φρίκη της Μαριούπολης».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τιμούμε τις συμμαχίες μας» και σημείωσε πως η Ελλάδα θα βοηθήσει να ξαναχτιστεί το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της πόλης.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε πως «η πόρτα κλειστή σε κάθε πρόκληση αλλά το παράθυρο ανοιχτό σε συζητήσεις. Ένταση, αναθεωρητισμός να μείνουν μακριά από περιοχή μας, οφείλουμε ζήσουμε με διαφορές χωρίς περιττές εντάσεις», είπε.
Η θέση μας με τον πόλεμο είναι και πολιτική, συνέχισε. «Αντιμάχεται η τρομοκρατία με τον αυταρχισμό. Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας», συνέχισε αναφερόμενος στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για την ενεργειακή κρίση και τα υπερκέρδη των εταιρειών
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η ελληνική πρόταση για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του βασικού αερίου βρίσκεται στην αντζέντα των συζητήσεων στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφωνούμε με Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, για δραστικές παρεμβάσεις».
Συνέχισε στέλνοντας το μήνυμα πως «η διεθνής κερδοσκοπία πρέπει να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο. Να καθορίζονται τιμές με βάση προσφορά και ζήτηση γιατί αφορούν πολίτες και όχι εταιρείες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.
«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.
«Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες», ξεκαθάρισε.
Ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωρκάτης Φάμελλος τον ρώτησε πότε θα γίνουν αυτά, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά:
«Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά. Τοποθετώντας το πότε, είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν βγει το πόρισμα της ΡΑΕ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο είπε: «δεν έχω αυταπάτες. Η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες, αλλά ακόμη και δημόσιος προβληματισμός για μια πιο συντονισμένη πολιτική παράγει αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο όμως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία, βήμα-βήμα, κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου».
«Η ενωμένη μας απάντηση οφείλει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί τον χρόνο που χάνεται τον κερδίζουν οι λαϊκιστές που επιστρέφουν δίνοντας εύκολες λύσεις σε εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, με στόχο να ενοχοποιούν πάντα τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί», σημείωσε.
«Η κρίση στην Ουκρανία απειλεί και την ανάπτυξη της Ελλάδας, ωστόσο τα θεμέλια που έχουμε θέσει αυτούς τους 30 μήνες είναι ισχυρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει στην Ελλάδα ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια και παρά τις μεγάλες πιέσεις η ανεργία υποχώρησε», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.
Για το νοσομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών
Σε άλλο σημείο είπε «πως τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Η μόνη ασφαλής ρότα είναι αυτή που δείχνει η πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας».
«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ υλοποιεί την δέσμευσή μας περί φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητα περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες. Η παρέμβασή μας ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30% αλλά κατά 35% και αυτό χάρη σε μια πολιτική ευθύνης», συνέχισε, σημειώνοντας πως «φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε εάν θα ψηφίσει τις μειώσεις αυτές γιατί ακόμα «σαφής απάντηση δεν έχω πάρει».
«Σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης», είπε και σημείωσε μικρή επιβάρυνση θα έχει μονοψήφιος αριθμός πολιτών.
Παραδείγματα για τον ΕΝΦΙΑ
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έφερε παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Διαμέρισμα 110 τετραγωνικά στο Περιστέρι θα πληρώσει σήμερα ΕΝΦΙΑ 245 ευρώ επί δικών σας ημερών πλήρωνε 431 ευρώ.
Ιδιοκτησία 90 τετραγωνικών μέτρων στον Κορυδαλλό: Ο ΕΝΦΙΑ συμπυκνωμένος σχεδόν στο μισό παρά την άνοδο της συγκεκριμένης τομής ζώνης.
Σπίτι στη Νέα Σμύρνη 110 τετραγωνικών πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 362 ευρώ, φέτος θα πέσει στα 257 ευρώ.
Ένα σπίτι στο Λαύριο θα έχει φόρο 259 ευρώ φέτος ενώ το 2021 θα πλήρωνε 342.
«Αυτοί είναι συνεπής πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη», τόνισε εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ανέφερε πως η σημερινή παρέμβαση συνδιάζεται με την μείωση 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και οι μειώσεις πλαισιώνονται από το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα Δεκεμβρίου και την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαϊου 2022.
«Οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι δυστυχώς χαμηλοί», παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως αυτό είναι κάτι που θέλει να διορθώσει η κυβέρνηση.
Για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τις επιδοτήσεις
Η κυβέρνηση δίνει επιδόματα και επιδοτήσεις λογαριασμών για τις αυξήσεις στο ρεύμα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν τις τιμές στα καύσιμα.
Αναλυτικά ανέφερε:
- Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια.
- Δίνουμε 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
- Επιδοτούμε τα καύσιμα. Δεν γίνεται οριζόντια αλλά για τα νοικοκυριά με όριο έως 30.000 ευρώ και επιδοτούνται τα 60 λίτρα τον μήνα και γιατί το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη την μεσαία τάξη. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά.
- Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
- Διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
- Ενίσχυση του επιδόματος παιδιού.