Σε μια ευρύτερη στρατηγική από την πλευρά της Τουρκίας διαφαίνεται ότι εντάσσεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεών της με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Το τελεσίγραφο της Αγκυρας στην Αθήνα, που διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επαναβεβαιώθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί άμεσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε αυτά, είναι ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ, με σκληρό διάβημα της Αθήνας να ακολουθεί.
Στα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλονται ακόμα και χάρτες που δείχνουν τα νησιά μοιρασμένα σε ομάδες με τουρκικές ονομασίες, ενώ τούρκοι αναλυτές, προκειμένου να υπηρετήσουν ένα ακραίο εθνικιστικό αφήγημα, αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το σενάριο μιας «επέμβασης» μετά τη διπλωματία, αναλύοντας παράλληλα τις «παραβιάσεις της Ελλάδας» σε αυτά.
Διάβημα
Το διάβημα της Αθήνας έγινε την Τρίτη, πριν ακόμα τις δηλώσεις Ερντογάν, οπότε και κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο τούρκος επιτετραμμένος από τον γ.γ. του υπουργείου Θεμιστοκλή Δεμίρη, ενώ προχωρά και η ενημέρωση τόσο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΗΕ, με σαφείς οδηγίες και στις ελληνικές πρεσβείες.
Στο αυστηρό διάβημα προς τον τούρκο επιτετραμμένο η ελληνική πλευρά απέρριψε ως παράνομες και ανυπόστατες τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».
Εγινε αναφορά επίσης στο casus belli, το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, με την Αθήνα να χαρακτηρίζει οξύμωρο το γεγονός ότι η Αγκυρα επικαλείται συνεχώς το διεθνές δίκαιο, ενώ το παραβιάζει κατάφωρα.
Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συντονισμό, με την Αθήνα να διαβάζει τις αντιδράσεις της Αγκυρας και ως νευρικότητα απέναντι στην πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας. «Ολος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και κάθε Συνθήκη και αρχή καλής γειτονίας. Η κυβέρνηση πολιτεύεται με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμήν στην κατεύθυνση αυτή». Σύμφωνα με τον Οικονόμου, ωστόσο, η όξυνση δεν περνά απαρατήρητη.
Οι διερευνητικές
Η ομάδα του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ αναμένεται στην Αθήνα την Κυριακή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας με τον Κώστα Φραγκογιάννη στις 21/2 σε κεντρικό ξενοδοχείο και την επομένη να ακολουθήσει ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την ομάδα του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη στο ΥΠΕΞ.
Για την Αθήνα άλλωστε, που ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ του διαλόγου, είναι σημαντικό να μην είναι αυτή που θα ακυρώσει τις συνομιλίες, έστω και προσχηματικές σε αυτές τις συνθήκες, με τις ομάδες να πραγματοποιούν και τις τελευταίες συσκέψεις τους στο ΥΠΕΞ.
Νέα επίθεση Τσαβούσογλου
Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα επιχειρεί να ανοίξει το σύνολο των εστιών έντασης, με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να επανέρχεται στις καταγγελίες περί «υπόθαλψης τρομοκρατών» από την Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο τη δομή του Λαυρίου και κατηγορώντας την Αθήνα ότι την «κινητοποιεί υπέρ του ΡΚΚ», δημιουργώντας μια «γραμμή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιράκ».
Επίθεση στην Αθήνα και από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέδριο για την ισλαμοφοβία μίλησε – μεταξύ άλλων – για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα η οποία στερείται των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρθηκε σε απομόνωση του ψευδοκράτους και κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιδιώξουν λύσεις σε τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα.