Αυστηρό διάβημα της Αθήνας για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών - Νέος γύρος διερευνητικών επαφών

Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις συνεχείς υπερπτήσεις και τις παραβάσεις που πραγματοποιούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα προχωρήσει η Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά αν πρόκειται για επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η αντίδραση είναι η ίδια. Μας προκαλεί ανησυχία η ραγδαία αύξηση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σε σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επιχείρησε χθες ενώπιον του Φινλανδού ομολόγου του να να κατηγορήσει την Ελλάδα και τον Frontex για απάνθρωπη συμπεριφορά εναντίον των προσφύγων ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε πως «η Ελλάδα επιθυμεί σχέσης καλής γειτονίας, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου. Αυτό επιθυμεί και είναι τουλάχιστον λυπηρές οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων».

Εν συνεχεία και σε ερώτηση για το μπαράζ σχετικών «ψευδών» ειδήσεων από πλευράς Άγκυρας για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε πως «απορρίπτουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων από πλευράς Τουρκίας. Δεν θα πάρουμε μαθήματα από χώρα που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό».

Υπενθύμισε με νόημα τις καταδίκες και κρατήσεις τουλάχιστον 72 Τούρκων δημοσιογράφων βάσει στοιχείων διεθνών οργανισμών, αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση του Οσμάν Καβάλα., «Να βλέπει τα του οίκου της» είπε χαρακτηριστικά ο κ Παπαϊωάννου. «Η Ελλάδα είναι υπερ του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, όπου μαζί με τον ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη προκειμένου να συγκληθεί η ομάδα, που επεξεργάζεται τα λεγόμενα μέτρα «θετικής ατζέντας».

Αναμένεται την επόμενη μέρα να πραγματοποιηθεί ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών.