Αν το "μάλλινο πουλόβερ" της Ευρωζώνης αρχίσει να ξηλώνεται, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το στίγμα της πολιτικής γραμμής που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα μας, ενόψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, στόχος της Ελλάδας μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με βραχυπρόθεσμα ομόλογα, ενώ προειδοποιεί την ΕΚΤ λέγοντας ότι:

“Εάν δεν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό θα αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη”, για να καταλήξει λέγοντας πως “αυτή είναι μια πολιτική απόφαση η οποία δεν θα πρέπει να ληφθεί από τεχνοκράτες”.

Ως προς το κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΚΤ ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

“Η ΕΚΤ εξακολουθεί να κρατά το σχοινί που βρίσκεται γύρω από το λαιμό των Ελλήνων”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit ανέφερε, ότι: “κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί επειδή αγαπώ την Ευρώπη”.

Για την Ευρωζώνη ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι: “μοιάζει με ένα μάλλινο πουλόβερ που αν αρχίσει να ξηλώνεται κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει”.

Ο κ.Τσίπρας υπερασπίστηκε τις έξι προτάσεις- μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η χώρα μας στη σύνοδο της Δευτέρας, κάνοντας μια πρώτη αναφορά σε αυτές.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την πρόθεση του να δημιουργήσει την Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη, ώστε να χρησιμοποιηθεί από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Ως προς το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα μιας Task Forse, όπως είπε, για τους φορολογικούς ελέγχους, η σύνθεση της οποίας θα πρέπει να αλλάζει κάθε δυο μήνες με σκοπό την πρόληψη της διαφθοράς.

Τέλος σχετικά με τον κ.Βαρουφάκη και τις αντιδράσεις που προκαλεί με τη στάση του, ο έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε προηγούμενη δήλωση του, με την οποία ανέφερε: “έχω ζητήσει από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από τον κ.Βαρουφάκη”.