Με το μαχαίρι στο λαιμό

Με το «μαχαίρι στο λαιμό» πλέον πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση προς το ολοένα πιο κρίσιμο, όπως διαμορφώνεται από τις συνθήκες, Eurogroup της Δευτέρας. Η σκληρότερη από ό,τι προσδοκούσε η Αθήνα, στάση που τήρησε ο Μάριο Ντράγκι αποκλείοντας, προς το παρόν, και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα, το κεντρικό δηλαδή αίτημα της ελληνικής πλευράς, προκάλεσε δυσφορία στην κυβέρνηση και σήμανε νέο συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο.

Αν και κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η λίστα των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις αρχές της εβδομάδας και είχαν στο επίκεντρό τους το φορολογικό, δεν «ενθουσίασαν» το Euro Working Group το οποίο τις «επέστρεψε προς διόρθωση», το γεγονός ότι αν και είχε προαναγγελθεί συνεδρίαση του σώματος για την Ελλάδα, δια τηλεδιάσκεψης, η οποία «αναβλήθηκε», αλλά μετά έγινε γνωστό ότι «πραγματοποιήθηκε» χωρίς όμως να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, δημιουργεί τουλάχιστον ερωτηματικά, αν δεν επιβεβαιώνει όσους υποστήριξαν ότι η λίστα «επιστράφηκε» για να συμπεριληφθούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προφανώς είναι κοινής λήψης, ο νέος κατάλογος μεταρρυθμιστικών προτάσεων που κοινοποιήθηκε τόσο στο Euro Working Group όσο και στον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιλαμβάνει επτά βασικές παραμέτρους:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος  μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, αλλά τον επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φέρεται να δήλωσε ότι το Eurogroup περιμένει λεπτομερή ανάλυση των ελληνικών προτάσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και ενημέρωση για το πώς θα προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις.  Ο ίδιος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επαφές με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και σε αυτήν τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές.

Με βάση τις δηλώσεις του ίδιου πάντα ανώνυμου αξιωματούχου, η προοπτική επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας σαφώς απομακρύνεται από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας αλλά και ακόμη περισσότερο, καθώς υποστηρίζει ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, επιβεβαιώνει αυτό που όλες οι πηγές που πρόσκεινται στους δανειστές, είτε από πλευράς ΕΚΤ, είτε από πλευράς ΔΝΤ , είτε από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμηνύουν: έναρξη τμηματικής εκταμίευσης της εναπομείνασας δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον εκπληρωθούν «ορισμένα προαπαιτούμενα», τα οποία δεν ξεκαθάρισε ποια είναι.

Η ίδια πάντα πηγή, υποστηρίζει ότι οι δανειστές πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση αλλιώς δεν μπορούν να αποφασίσουν ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα. Τέλος, εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πιθανό να ζητήσει η Αθήνα επιπλέον παράταση της δανειακής σύμβασης στα τέλη Ιουνίου ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό θα πρέπει πρώτα να ζητηθεί.

Έναν μάλλον έντονο τόνο όσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την χρηματοδοτική επάρκεια της χώρας χρησιμοποιεί σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τονίζει απερίφραστα ότι η ΕΚΤ «έχει ακόμη τη θηλιά στον λαιμό» της  Ελλάδας και προειδοποιεί ότι αν η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα την αύξηση εκδόσεων βραχυχρόνιου χρέους αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός αποκλείει, εκ νέου, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνοντας ότι «αγαπά το ευρώ» και τονίζει ότι ζητά από τους όλους τους υπουργούς «λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

Σε σύγκριση με την προηγούμενη λίστα μεταρρυθμίσεων, ουσιαστικά, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικό ως προς τις κατευθύνσεις, τουλάχιστον, πλην της συμπερίληψης στην λίστα της πρόβλεψης για άμεση ροή δημοσίων εσόδων δια μέσου της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.  Φαίνεται, όμως, ότι οι πιστωτές πιέζουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και αυτή είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες θέλουν να ακούσουν σαφείς δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα από την ελληνική πλευρά και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και κατ’ επέκταση εργασιακό, τις οποίες, όμως, φέρονται να είναι πρόθυμοι ν’ αναβάλουν για αργότερα.

Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα είναι συγκεκριμένες, αναλυτικές και απολύτως κοστολογημένες μαζί, επιμένοντας σε αυτό που δήλωσε εξαρχής ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, μάλιστα, δεν έκρυψε την δυσφορία του μιλώντας στον ANT1 για την στάση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ. Ο Γ. Δραγασάκης δεν δίστασε να τονίσει ότι η ελληνική πλευρά έχει τιμήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στην συμφωνία του Eurogroup και τώρα περιμένει να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι στις ανακοινώσεις που έκανε η ΕΚΤ την Πέμπτη «δεν αντακλάται η συμφωνία του Eurogroup. Στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ δεν ενσωματώθηκε ακόμη η συμφωνία του Eurogroup» σημείωσε εκτιμώντας ότι αυτό ίσως συνέβη «επειδή βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας και ενδεχομένως η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Eurogroup της Δευτέρας για να ενεργήσει».

Δυσφορία φαίνεται ότι υπάρχει στην κυβέρνηση και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συνάντηση το πρωί της Παρασκευής τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου και τον ενημέρωσε για την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κορυφαίοι υπουργοί δεν έκρυβαν την αγανάκτησή τους μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα από την Λευκωσία θέτοντας το ερώτημα αν ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε, εντός συνεδρίασης, καθόλου ή απλώς τήρησε στάση παρατηρητή. Στο πλαίσιο αυτής της δυσφορίας εντάσσουν πολλοί και την διαρροή από το Μαξίμου της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να δηλώσει, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχει διασφαλιστεί η ρευστότητά τους και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. «Στα γενικότερα θέματα, η Τράπεζα της Ελλάδος, συνδράμει το κυβερνητικό έργο, το συνδράμει βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συνθήκης και όπου αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνθήκη και έχει πολύ μεγάλη σημασία το επόμενο Eurogroup να είναι πετυχημένο και δουλεύουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτήν» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, σε μια αποστροφή που κατά ορισμένους αντανακλά ….τουλάχιστον την ύπαρξη μιας κάποιας απόστασης από την κυβέρνηση.