Πυρά Τσίπρα σε Μητσοτάκη, μετά τη μελέτη Τσιόδρα: «Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους»

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter για το θέμα των ΜΕΘ, επικαλούμενος αποκαλυπτική μελέτη των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα, που είδε το φως της  δημοσιότητας και η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων πως θα είχαμε κατά 38,5% λιγότερους θανάτους, εάν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ», γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή». «Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…», γράφει στο σχόλιό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Αλέξης Τσίπρας Alexis Tsipras @atsipras Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους... 11:27 15 Δεκ21 Twitter Web App"

Μελέτη-«βόμβα» Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ή μακριά από την πρωτεύουσα της Αττικής συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένη θνησιμότητα, είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας.

Αποκαλυπτική είναι η μελέτη που δημοσιεύουν ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον επιδημιολόγο Θεόδωρο Λύτρα, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σύμφωνα με αυτήν η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, κάτι που σημαίνει ότι «χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες». Μάλιστα, όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, η κυβέρνηση γνώριζε από τον Μάιο το περιεχόμενο της μελέτης. Έντονη είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μελέτη εξέτασε την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 στην Ελλάδα, σε σχέση με το συνολικό φορτίο διασωληνωμένων ασθενών, τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ και την περιοχή του νοσοκομείου. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούν την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2020 – 6 Μαΐου 2021.

 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Συνειδητά ψέματα Μητσοτάκη – Από το Μάιο γνώριζε για την έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ

Για «χυδαία ψέματα» σε σχέση με το ζήτημα των ΜΕΘ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι ‘δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα’», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., επισημαίνοντας ότι «σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες».

in.gr | Όλες οι ειδήσεις - Ολοκληρωμένη κάλυψη ειδήσεων

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη πως «όχι μόνο είπε χυδαία ψέματα για να αποποιηθεί των ευθυνών του για τις χιλιάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί. Όχι μόνο απαξιώνει συνειδητά την επιστήμη και την κοινή λογική για το πολιτικό του όφελος. Αλλά, αν και τον προειδοποιούσαν από το Μάιο οι επιστήμονες πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και θα πεθαίνουν άνθρωποι, δεν έκανε και συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για να το ενισχύσει». «Με αποκορύφωμα», προσθέτει, «τον Προϋπολογισμό που με 130 νεκρούς μόλις χθες και 1.318 μόνο μέσα σε 12 μέρες στο Δεκέμβριο, θεωρεί λήξασα την πανδημία και κόβει 820 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες Υγείας, ενώ αρνείται ακόμα και τώρα την επίταξη ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζει πως: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ψεύτης. Είναι και εγκληματικά αδιάφορος για χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί».

Διαβάστε ακόμα: Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ – Ζητά εξέταση 40 μαρτύρων – Τι αναφέρει